Viskalender voor vis, schaal- en schelpdieren

Auteur: Rogier Mostert | Datum publicatie: 15/11/2009

Net als groente en fruit kent ook vis seizoenen. Zo is tijdens de paaiperiode de vis minder lekker. Tijdens deze periode kan je de vis sowieso beter met rust laten, zodat de visstand op peil blijft.

 

Hou dus rekening met de seizoenen *. Kies alleen vis uit het huidige seizoen. Valt je vis van keuze buiten het seizoen, kies dan een alternatieve vis die wel binnen het seizoen valt. Er is genoeg keuze, dus er is altijd wel een goed alternatief. Door bewust te kiezen respecteer je de natuur en weet je zeker dat de vis van je keuze op haar best is. Dit komt de smaak ten goede! Om je te helpen bij de juiste keuze heeft het Nederlands Visbureau een viskalender voor vis, schaal en schelpdieren gepubliceerd. Op deze poster kan je precies zien welke vissen en schaal- en schelpdieren, in welke maand op hun best (lees: verstandige keuze) zijn.  

 

* Een uitzondering vormt de kweekvis die het hele jaar beschikbaar is. Raadpleeg bij twijfel  je visleverancier

 

 Viskalender 2009

 

Download de viskalender (pdf) van de site van het Nederlands Visbureau. Het Nederlands Visbureau heeft ook aparte een site met visrecepten

 

Update 23-01-2010: Deze viskalender is uitgegeven in 2009, dus rijst  de vraag: is deze kalender ook in 2010 nog bruikbaar? Foodish vroeg dit na bij mevrouw Leewis van het Nederlands visbureau: “De kalender vis en seizoenen is in het voorjaar van 2009 kritisch onderzocht op juistheid door een aantal materiedeskundigen. Wijzigingen zullen zich naar verwachting niet zo snel voordoen; je kunt deze kalender de komende tijd gebruiken bij de keuze voor je menu.”

 

Nu we het toch over vis hebben.. altijd al willen weten hoe je bepaalde vis moet fileren? Op de website visfileren.nl staan fileer-filmpjes voor de meest uiteenlopende vissoorten.

 



Tags: , ,

 

Schrijf een reactie