FOOD, inc.

Filmtip: FOOD, INC.

Foodish bekeek de film FOOD, INCd die een unieke kijk geeft op de Amerikaanse voedselindustrie.

FOOD, INC laat zien hoe (volgens de makers) de Amerikaanse voedselindustrie er nu uitziet en hoe deze de laatste 50 jaar drastisch is veranderd. De voedselindustrie wordt volgens de makers gedomineerd door enkele grote fabrikanten. De fabrikanten gebruiken genetisch gemanipuleerde gewassen waar ze patent op hebben. De oogst wordt onder kostprijs op de markt gebracht en dient als basis voor bijna alle producten die ze zelf produceren. Ook worden de dieren er mee gevoed, die vervolgens worden geslacht en ook worden verwerkt in de producten. Door deze aanpak  beheersen de producenten de volledige voedselketen.

Boeren of consumenten die zich hier negatief over uitlaten, of die zich met het proces bemoeien worden direct door een leger advocaten aangepakt. Boeren worden met wurgcontracten door de fabrikanten zwaar onder druk gezet om te produceren op de (dier- en milieu-onvriendelijk) manier die zij voorschrijven.

In hoeverre de film een werkelijk beeld schets van de Amerikaanse voedselindustrie kan ik niet goed beoordelen, maar het laat wel een schokkend beeld zien. Saillant detail: hoge functionarissen bij belangrijke overheidsinstanties die de voedselindustrie moeten controleren, blijken vaak ook betrekkingen te hebben (gehad) bij de dominante fabrikanten. Van onafhankelijkheid in het controleproces zou dus geen sprake zijn. Zo worden in de film voorbeelden gegeven van mensen die ziek zijn geworden van het eten van besmet voedsel (e-colli en salmonella). Dit zou volgens de makers van de film vooral te wijten zijn aan de manier van produceren door de fabrikanten. De fabrikanten willen hier niet op reageren en de Amerikaanse overheid legt ze geen strobreed in de weg, aldus de filmmakers.

De boodschap van de filmmakers is in ieder geval duidelijk:

  • Boeren leveren wat consumenten willen! Als consumenten om eerlijk voedsel vragen, dan krijgen ze dat ook!
  • Koop zo veel mogelijk biologisch voedsel.
  • Koop alleen van bedrijven die werknemers, dieren en het milieu met respect behandelen.
  • Lees labels, weet wat er in je voedsel zit en waar het vandaan komt.
  • Koop alleen voedsel van het seizoen.
  • Koop zoveel mogelijk lokaal geproduceerd voedsel.
  • Jij kan de wereld verbeteren met elke hap die je neemt!

Conclusie FOOD, INC:

Het is moeilijk om te beoordelen in hoeverre de filmmakers van FOOD, INC. de waarheid spreken en of bepaalde zaken niet zijn gedramatiseerd. Toch is het beeld dat ze scheppen niet onrealistisch en dat is verontrustend! Ben je geïnteresseerd in de Amerikaanse cultuur en voedsel in het algemeen, dan is FOOD, INC. absoluut de moeite waard om te kijken. De makers laten je ondubbelzinnig realiseren dat het belangrijk is om je bewust te zijn van hetgeen je eet. Als iedereen zich hier  bewust van is en verstandige keuzes maakt, dan kunnen we de voedselindustrie dwingen om verstandig te  produceren. Dat is beter voor onze gezondheid, dat is beter voor het milieu en dat is beter voor de dieren. En die boodschap geldt niet alleen voor Amerika, maar ook voor Nederland!

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Ben je geïnteresseerd in voeding en de herkomst ervan, bekijk dan de de Amerikaanse  documentaire Food INC. Deze film laat zien hoe de Amerikaanse voedingsindustrie de afgelopen 50 jaar dramatisch is veranderd en dat er in het land slechts enkele zeer grote en machtige bedrijven zijn, die de voedselmarkt volledig domineren. Kijk voor een goede Nederlandse recensie en de trailer op Foodish.nl […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *