Heet, heter heetst

De meeste Nederlanders zijn niet zo gek op (heel) heet eten, maar het schijnt veel voordelen te hebben. Zo zou het je bloeddruk verlagen en je stofwisseling een boost geven, waardoor je eten sneller kan verbranden.

Waarom smaakt iets heet?

Veel peper bevat de stof capsaïcine die de peper scherp maakt. Dit stofje vind je vooral in de inwendige zaadlijsten en in mindere mate in het vruchtvlees. De zaadjes produceren zelf geen capsaïcine, maar kunnen wel een deel van de capsaïcine opnemen. De stof stimuleert de receptoren op je tong die gevoelig zijn voor hitte en pijn. Dit geeft een branderig gevoel. Capsaïcine lost slecht op in water, waardoor het drinken van water het brandige gevoel amper weg zal nemen.

Blussen van het brandigere gevoel gaat beter met dranken waar vet in zit, warme dranken, of sterk-alcoholische dranken. Melk en drinkyoghurt zijn dus veel effectiever dan water. Het kan ook helpen om kroepoek, droog brood, of rijst te eten. Hiermee schraap je namelijk de capsaïcine van je tong

Schaal van Scoville

De heetheid van pittige sauzen en chilipepers wordt uitgedrukt in een waarde op de schaal van Scoville: SHU wat staat voor Scoville Heat Unit. Hoe hoger de waarde, hoe heter de ervaring! Zo heeft een Jalapeñopeper een scovillewaarde tussen de 2500 – 8000 en een Madame-jeanette peper een waarde tussen de 100.000 – 350.000. Sambal oelek scoort 2.000 SHU en tabasco 5.000 SHU. Volgens het Guinness World Records is de Caroline Reaper peper het heest met gemiddeld 1.569.300 SHU. In Nederland vinden we iets pittig als de waarde rond de 500 – 1000 ligt. Dit is relatief laag ten opzichte van de rest van de wereld.

Spicy wings

Kijken naar mensen die (te) heet eten is vaak erg vermakelijk. YouTube-kanaal First We Feast heeft een geniaal concept bedacht: Hot Ones, ofwel bekende mensen interviewen die steeds hetere kippenvleugeltjes eten.

Gordon Ramsey

Scarlett Johansson

Ken Jeong

Natalie Portman

Ricky Gervais

Bronnen

 

1 antwoord
  1. Suzanne
    Suzanne zegt:

    Wel hete voedsel lijkt juist gevaarlijker te zijn. Vreemd dat het juist voordelen heeft. Persoonlijk hou ik wel van hete voedsel, maar gezien de waardes eet ik waarschijnlijk nog geen pittig voedsel!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *