Review: documentaire Jiro dreams of sushi

FOODISH.nl bekeek de documentaire Jiro dreams of sushi. Deze intieme documentaire gaat over het werk en het leven van de 85 jarige chef-kok Jiro Ono en zijn twee zoons. Het leven van Jiro staat volledig in het teken van het maken van de perfecte sushi.

De documentaire is gemaakt door David Gelb en gaat over het leven van Jiro Ono en zijn twee zoons Taskashi en Yoshikazu. Het levensdoel van de 85 jarige Jiro Ono is het maken van de perfecte Sushi. Zijn restaurant Sukiyabashi Jiro, vind je in een metrostation in Tokio. Het biedt slechts plaats aan 10 personen en heeft drie Michelin sterren. Rode draad in de documentaire zijn passie, toewijding en offers maken om het hoogst haalbare te bereiken.

Jiro dreams of sushi - crew
Bron foto: Magnolia Pictures – Jiro in het midden

Streven naar het hoogst haalbare

De titel van de documentaire verwijst naar Jiros dromen. Hij droomde ‘s nachts van het maken van sushi en sprong dan uit bed om het ook echt te gaan maken. Ook al is hij 85 jaar, nog steeds probeert hij zijn sushi te verbeteren. De bereiding moet tot in de perfectie worden uitgevoerd en al zijn hele leven streeft Jiro naar het hoogst haalbare. Ook de medewerkers moeten keihard werken en hun hele leven in het teken van sushi zetten. Het bereiden van de octopus brengt de perfectie goed in beeld: deze wordt bijvoorbeeld 50 minuten met de hand gemasseerd om hem zacht te maken.

Leveranciers

De documentaire brengt schitterend in beeld dat alles moet kloppen voor de perfecte sushi. Dat geldt dus ook voor de rijst en voor de vis. Voor bijna elk ingrediënt gebruikt Jiro gespecialiseerde leveranciers die alleen het beste van het beste leveren. Geld speelt hierbij geen rol.

De perfecte sushi

Voor de perfecte sushi zijn de versheid en de temperatuur van de vis cruciaal. Sushi moet direct worden gegeten nadat deze is geserveerd. De rijst moet op lichaamstemperatuur worden opgediend. Het belangrijkste volgens Jiro om perfecte sushi te maken: creëren van een balans tussen de rijst en de vis. Als deze twee niet in balans zijn smaakt de sushi niet goed. Ook de timing is bij het maken van sushi erg belangrijk. Elk ingrediënt heeft een uniek moment tijdens de bereiding waarop het op zijn lekkerste is. Dan moet je handelen! Het duurt jaren om deze momenten te leren herkennen.

Jiro dreams of sushi - bereiding
Bron foto: Magnolia Pictures

Schaarste

In de documentaire wordt ook pijnlijk in beeld gebracht dat (goede) vis steeds schaarser wordt. Een aantal van de soorten vis die Jiro vroeger gebruikte is al niet meer verkrijgbaar, waardoor ze op zoek moeten naar alternatieven. Overbevissing is het probleem. Volgens Jiros oudste zoon zou alleen de volwassen vis gevangen moeten worden. Bedrijven zouden het streven naar winst in balans moeten brengen met natuurbehoud.

Conclusie Jiro dreams of sushi

Met deze documentaire geeft de maker David Gelb een unieke kijk in de wereld van de perfectie sushi en in het leven van Jiro en zijn twee zoons. Hard werken, continu verbeteren en altijd streven naar perfectie worden schitterend in beeld gebracht!  De documentaire is vanaf september 2012 in Nederland verkrijgbaar op DVD.

 

Trailer Jiro dreams of sushi

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *