Gepofte aardappelen uit de romertopf

Heerlijke gepofte aardappels uit de Römertopf

De pure smaak van goed gepofte aardappelen is fantastisch. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar gepofte aardappelen van de barbecue (natuurlijk op kooltjes) maar gepofte aardappelen uit de Römertopf komen qua smaak behoorlijk in de buurt. Vooral handig in de winter, of als je geen mogelijkheid hebt om te BBQ-en. Hoe werkt dat?

De Römertopf is een poreuze aardewerken schaal met deksel die al werd gebruikt in de tijd van de Romeinen.

Römertopf voor aardappelen

De Römertopf die ik gebruik is speciaal ontworpen voor aardappels (en verse tamme kastanjes) en hoeft niet vooraf in water gedompeld te worden. Deze stenen schaal heeft op de bodem een speciaal raster om aanbakken van de aardappelen te voorkomen. Je kunt er ongeveer 1,5 kg middelgrote aardappelen gelijktijdig in bereiden. Dit type Römertopf is bij verschillende online winkels te koop onder de dertig euro.

Römertopf voor aardppelen

Aardappels poffen in de Römertopf

Ga uit van ongeveer 250 gram aardappels per persoon als je de aardappels serveert als onderdeel van je gerecht. Welk soort aardappel je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur. Neem in ieder geval een vastkokende – iets kruimige – aardappel.

Selecteer middelgrote aardappels die ongeveer even groot zijn. Hierdoor zijn alle aardappels ongeveer op hetzelfde moment gaar. Schil de aardappels niet! Was ze goed en droog ze vervolgens met keukenpapier. Leg de aardappels in de Römertopf en plaats deze met deksel in een koude elektrische oven (NIET voorverwarmen – lees goed de handleiding van je Römertopf). Stel de oven in op zo’n 200 – 225 graden. Schud tijdens het koken de Römertopf af en toe. De aardappels zijn na ongeveer 60-90 minuten gaar. De exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de aardappels en het type aardappels.

Om te zien of de aardappel gaar is: prik met een mes of vork tot in het midden van de aardappel. Blijft de aardappel hangen als je deze terugtrekt, dan is deze nog niet gaar. Blijft de aardappel liggen, dan is deze gaar. Geniet van de heerlijke geur en van de mooie smaak. Dit is pure eenvoud!

De gepofte aardappelen uit de Römertopf zijn klaar

Zie ook:

 

 

1 antwoord
  1. Patrick Köhlen
    Patrick Köhlen zegt:

    thnx voor deze heerlijke reminder! Römer Topf … ik heb opeens weer helder voor de geest hoe mijn tante er de heerlijkste gerechten in klaarmaakte. En hoe ik mijn vingers verbrandde (?) aan het aardewerk als het op tafel kwam.
    Eens kijken of er in de familie nog ergens een Topf klaar staat voor de rommelmarkt. Het is toch al geen BBQ-zomer … een mooi alternatief dus. Ben benieuwd naar meer ‘Römer Recepies’!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *