Echte liefde voor handgemaakte snoepjes

Bij Papabubble in Amsterdam, worden artistieke snoepjes met de hand gemaakt. Hoe doen ze dat?

Uniek aan het concept van Papabubble is dat ze snoepjes voorzien van een opdruk. Niet op het snoepje, maar een patroon verweven in het snoepje zelf. We gaan langs bij Papabubble om met eigen ogen te zien deze snoepjes gemaakt worden.

Snoepwinkel, maar dan anders

De snoepwinkel is gevestigd aan de Haarlemmerdijk. Dit is trouwens een bijzonder leuke straat voor foodies. Zo is er bijvoorbeeld een goede espressobar gevestigd en een boekwinkel gespecialiseerd in kookboeken.

Papabubble Haarlemmerdijk

Bij een snoepwinkel verwacht je al snel een rommelige zaak met schreeuwerige schappen vol met snoep. Niet bij Papabubble. Het interieur is namelijk strak, bijna clean. De bijzondere collectie snoepjes zijn bescheiden opgesteld in mooie zakjes en nette potjes. Als je een paar stappen in de winkel zet, zie je direct een trap over de volle breedte van de ruimte naar het souterrain. Daar zie je een keuken waar ze dagelijks de snoepjes maken. Op de trap liggen kussens, zodat de bezoekers relax kunnen zitten om het proces te volgen.

Papabubble

De snoepmakers

Ik kom op de afgesproken tijd binnen. Een heerlijk zoetfrisse geur prikkelt mijn zintuigen. Twee mannen zijn al druk in de weer (oke, ik was iets te laat) in het souterrain en begroeten mij vrolijk. Het zijn Dominik Otto en Mario. Wat meteen opvalt, is dat de mannen plezier hebben in hun werk. Klassieke muziek klinkt door de speakers en de sfeer is ontspannen.

Dominik en Mario
Dominik (links) en Mario

Volgens Dominik zijn er wereldwijd maar een paar mensen die snoepjes op deze manier kunnen maken. Uniek dus! Het concept van de winkel is niet nieuw, want er bestaan meer Papabubbles op de wereld. Het is een franchiseformule. Dominik vertelt dat hij architectuur studeerde en op een reis door Spanje twee Australiërs ontmoette die Pappabubble in Spanje gingen openen. Toen hij die winkel zag, was hij verkocht. Dit wilde hij ook naar Nederland brengen. Hij heeft zijn studie afgemaakt en is daarna meteen begonnen met Papabubble Amsterdam. Dat is nu al bijna 11 jaar geleden. Wat betekent de naam Papabubble eigenlijk? Dominik: “De naam heeft eigenlijk geen echte betekenis. Het zet mensen wel aan tot nadenken. Het is in ieder geval een schattige naam.”

Papabubble snoepjes

De productie van een bijzonder snoepje

Tijdens mijn bezoek gaan de heren een snoepje maken met de smaakcombinatie aardbei – pepermunt. Dominik: “Het is grappig dat we vandaag twee verschillende snoepjes maken met deze combinatie van smaken. Er is tijden geen vraag naar geweest en nu opeens twee keer op dezelfde dag.” Het snoepje dat ze gaan maken is voorzien van een bedrijfslogo en een groene rand. Dominik: “Dit is een van de meest complexe logo’s die ik ooit heb gemaakt. Het zijn de letters w en m omgekeerd, waarbij de zwarte rand om een van de letters dikker is. Hierdoor krijgt het een 3D-effect. Vaak kan je elementen spiegelen, maar dat kan bij dit logo niet. Ik denk dat er wereldwijd maar 3 of 4 mensen in staat zijn om een snoepje met zo’n complex logo te maken.” De mannen staan dus voor een uitdaging. Ik voel het… ze vinden het spannend!

Bestuderen logo
Dominik (links) en Mario bestuderen het logo

De ingrediënten

De basis van de snoepjes bestaat uit suiker, water en glucose. Eerst wordt het water met de suiker gekookt. Vervolgens wordt de glucose toegevoegd. De glucose zorgt dat de textuur van het snoepje beter wordt. Als het mengsel op 160 graden is, wordt de smaakstof toegevoegd. In dit geval dus aardbei en pepermunt.

De glucose en suiker koken

De kleuren

De hete stroperige massa wordt in een vlak uitgegoten op een koude tafel. Hierna voegt Dominik de kleuren toe: wit, zwart en groen. De kleurstoffen worden apart door de massa gemengd, waardoor deze al snel de kleuren aanneemt. Aan het wit voegt Dominik wat citroenzuurpoeder toe om het een extra frisse smaak te geven.

Uitvloeien

Langzaam wordt de massa stroperiger. Met een grote schaar worden de verschillende kleuren uitgeknipt.

Kleuren mengen

Het modelleren

De stroperige massa is inmiddels een soort klei geworden in drie verschillende kleuren. De klei wordt op een tafel gelegd met een werkblad dat verwarmd wordt tot 100 graden. Hierdoor blijft de massa tijdens het productieproces op zo’n 80 graden. De mannen hebben dikke handschoenen aan om met het product te kunnen verwerken.

Het witte deel wordt op een haak uitgetrokken. Door dit proces komt er extra lucht in de massa, waardoor het meer licht reflecteert en dus witter oogt.

Witter dan wit

Nu begint het spannende deel: het opbouwen van het logo. De mannen worden stiller en beperken de communicatie tot het hoogstnoodzakelijke. Het logo hangt groot uitgeprint aan de rand van de tafel en is onderverdeeld in vlakken. Hier moet de architectuuropleiding van Dominik zeker van pas komen. Op basis van de print wordt het snoepje van binnenuit opgebouwd. Het is boeiend om te zien hoe deze mannen op elkaar zijn ingespeeld en hoe ze het logo laag voor laag opbouwen. Bijzonder complex omdat het logo pas goed zichtbaar wordt als je snoepje doorhakt. Ik zie het nu nog niet, Dominik en Mario wel! Als de binnenkant af is, volgt het witte deel en de groene buitenkant.

Modelleren

Ik zie nu een rol op tafel liggen van zo’n meter lang en een diameter van circa 20 cm.

Rollen

“Nu volgt het moment van de waarheid” hoor ik Dominik zeggen. Hij pakt de rol aan een kant op en houdt hem omhoog, waardoor deze iets uitrekt. Hierna begint Dominik de rol langzaam aan een kant uit te trekken, waardoor deze steeds smaller en langer wordt.

Uittrekken

Als hij een stuk heeft uitgetrokken tot ongeveer 50 cm met een diameter van 1,5 cm, stopt hij om het stuk af te hakken. We kijken naar het afgehakte stuk…… Een magisch moment volgt: het logo scherp en fantastisch in beeld! Wat een kunstenaars.

Wow het logo

De heren halen opgelucht adem en zijn zichtbaar trots!

Wow het logo

Trekken en hakken

Wat volgt is een eindeloos proces waarbij de rol wordt uitgetrokken tot heel veel dunne buisjes (de totale lengte is zó’n 15 meter). Mario rolt deze buisjes over de koude tafel, waardoor ze sneller afkoelen. Hierna gaan ze hakken. De buisjes worden met een scherp plamuurmes gehakt. Hierdoor ontstaan er snoepjes van ongeveer 0,5 mm tot 1 cm lang. Ook dit werk gebeurt zeer secuur. Na het hakken worden de snoepjes gesorteerd. Beschadigde exemplaren worden weggegooid, waardoor alleen de mooiste snoepjes overblijven. In dit geval zo’n 5000 snoepjes met een totaalgewicht van 10 kg.

Snoepjes hakken

Tijdens het proces dat een kleine 3 uur heeft geduurd, staan er mensen in de zaak te kijken. De heren geven uitleg en de toeschouwers mogen proeven als er snoepjes klaar zijn. Zeer gastvrij!

Toeschouwers

Het perfecte snoepje

Wat is volgens Dominik het perfecte snoepje? ”Dat is een snoepje dat in het hele proces perfect is. Elk onderdeel moet kloppen en het eindresultaat moet het origineel zo goed mogelijk evenaren.” Dat de liefde voor de snoepjes ver gaat blijkt wel als er wordt gesproken hoe de snoepjes afgeleverd moeten worden. Dominik wil liever dat ze opgehaald worden, dan dat ze met de post verstuurd worden. Bij het versturen met de post zouden ze kunnen beschadigen en dat wil Dominik niet. Ze houden hier echt van hun snoepjes.

Papabubble snoepjes

Bij Papabubble worden snoepjes met de hand gemaakt. Pure ambacht en echte liefde voor snoepjes komen hier samen. Ben je in de buurt, ga er dan zeker langs om de mensen van Papabubble aan het werk te zien en om zelf te proeven.

Papabubble
Haarlemmerdijk 70 Amsterdam
www.papabubble.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *