Kijktip: documentaire Sour Grapes

Hoe heeft de grootste wijnoplichter jarenlang verzamelaars en wijnhandelaren kunnen misleiden? Een reconstructie.

Oplichter Rudy Kurniawan heeft wijnhandelaren en verzamelaars jarenlang kunnen misleiden door kwaliteitswijnen te vervalsen en te verkopen voor extreem hoge bedragen. De documentaire Sour Grapes toont een reconstructie hoe Kurmiawan te werk ging en hoe hij uiteindelijk tegen de lamp liep.

Gekte op de wijnmarkt

Rond 2000 maakt de traditionele wijnwereld kennis met de nieuwe rijken. Deze mensen zijn niet echt geïnteresseerd in de verfijnde smaken van bijzondere wijnen, maar alleen in wijn als beleggingsobject. Hierdoor schieten de prijzen wereldwijd omhoog. Wijnveilingen brengen in 2008 wereldwijd zo’n 487 miljoen dollar op, terwijl dit in 2000 nog maar 92 miljoen was. In deze gekte overspoelt Rudy Kurniawan de Amerikaanse markt met zijn zelfgemaakte wijnen. Zijn flessen zouden afkomstig zijn van de befaamde wijnhuizen.

Door zijn enorme enthousiasme en zijn grote kennis van wijn, doet Kurniawan al gauw mee met de grootste spelers. Zijn wijn vindt gretig aftrek bij superrijke handelaren. Uiteindelijk maakt Rudy een cruciale fout, waardoor hij tegen de lamp loopt.

Trailer Sour Grapes:

Wat: Documentaire
Waar te zien: 28-12-2016 om 22.40 NPO2, of op Netflix

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *