Pizzadeeg broodbakmachine

Zelf pizzadeeg maken met een broodbakmachine

Als je een echt lekkere pizza wilt eten, dan maak je natuurlijk zelf het deeg. Al eerder publiceerden we een recept om zelf pizzadeeg te maken. Dat deeg maak je met de hand, maar het kan natuurlijk altijd makkelijker: met een broodbakmachine.

Een broodbakmachine maakt volautomatisch brood en deeg. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste ingrediënten toe te voegen en het juiste programma in te stellen. Na enige tijd heb je dan je kant-en-klare deeg, of zelfs een vers afgebakken brood.

Diverse broodbakmachines hebben ook een speciaal programma voor pizzadeeg. En daar gaan we dus mee aan de slag!

Raadpleeg de gebruikshandleiding van je machine voor de juiste instructies. In dit voorbeeld gebruiken we de broodbakmachine Panasonic SD-255 (selecteer op dit apparaat pizza en dan de optie DOUGH). De Panasonic maakt je pizzadeeg in 45 minuten.

Werkwijze pizzadeeg maken met een broodbakmachine

Het maken van pizzadeeg met een broodbakmachine is kinderlijk eenvoudig: ingrediënten mengen, het juiste programma instellen op de broodbakmachine en wachten. Dat is alles.

Ingrediënten voor 6 dunne eenpersoons pizzabodems

 • 14 gram droge gist
 • 640 gram tarwebloem, twee nullen-bloem, of patentbloem
 • 2 theelepels suiker
 • 2 theelepels zout
 • 2 eetlepels olijfolie extra vergine
 • 360 ml lauwwarm water (is gelijk aan 360 gram)
 • Klein beetje bloem voor bij het uitrollen van het deeg

Ingrediënten pizzadeeg broodbakmachine

Doe de ingrediënten in de mengkom van de broodbakmachine. Stel hierna de broodbakmachine in voor pizzadeeg en start het programma.

Timerfunctie broodbakmachine

Wil je de timerfunctie gebruiken om de broodbakmachine in te stellen voor een later moment, zorg dan dat de gist niet in aanraking komt met het water, de olijfolie en het zout. Begin bijvoorbeeld met het water en de olijfolie, gevolgd door de suiker en het zout. Voeg hier de bloem aan toe (zonder te mengen) en voeg als laatste de gist toe, zodat dit bovenop de bloem ligt en droog blijft.

Broodbakmachine gist en bloem Doe de gist (1) en de bloem (2) in de mengkom

Broodbakmachine suiker en zout
Voeg de suiker (3) en het zout (4) toe aan de mengkom van de broodbakmachine

Broodbakmachine: olie en water toevoegen
Voeg tot slot de olijfolie (5) en het water (6) toe aan de mengkom

Terwijl de broodbakmachine zijn werk doet kan je de topics voor je pizza’s voorbereiden. Maak je gebruik van een pizzasteen in je oven, dan kan deze in de tussentijd goed heet worden.

Pizzadeeg in de broodbakmachine
Het pizzadeeg is na 45 minuten klaar

 

Het deeg uitrollen
Verdeel het deeg over zes gelijke bollen

Verdeel het deeg in 6 gelijke bolletjes en rol elk bolletje uit tot een mooie dunne pizzabodem. Zo simpel is het!

Pizzadeeg invriezen

Pizzadeeg laat zich goed invriezen. Wikkel de bolletjes in huishoudfolie en berg ze daarna op in diepvrieszakjes (IKEA heeft hele handige zakken: ISTAD). Vergeet niet op een etiket de datum te noteren, zodat je weet wanneer je ze hebt ingevroren. Wil je het deeg gebruiken? Laat het dan op kamertemperatuur ontdooien (+/- 3 uur) of gedurende de nacht in de koelkast afgedekt onder een vochtige doek. Het resultaat is wel minder dan het verse deeg, maar nog steeds goed en erg makkelijk. Het deeg kan je twee tot drie maanden in de vriezer bewaren.

Pizzadeeg invriezen
Pizzadeeg laat zich goed invriezen

Lees ook:

 

6 antwoorden
   • René Kevelaerts
    René Kevelaerts zegt:

    Op sommige machines is geen typische pizza-kneedfunctie aangegeven maar wel een DEEG-kneedfunctie. Die zorgt voor (dubbel) kneden en (dubbel) rijzen van deeg voor onder andere pizza, broodjes, … (zie handleiding)..

    Met de 14 gram droge gist (chemisch rijsmiddel) komt het deeg zeer hoog, tot tegen het deksel van de machine als je werkt met de opgegeven hoeveelheden. Volgende keer ga ik de droge gist beperken tot 10 of 11 gram en dan zien hoe sterk deeg rijst.

    Ter info :
    Ik heb gewerkt met de bloem voor wit brood (zak van 5 kg) van METRO (Makro in Beglië), droge gist van ALBONA ‘(Aldi) en Italiaanse olijfolie van NAPOLI (Aldi). De deeg is gemaakt in een broodmachine van BIELMEIER (wordt ook verkocht onder de merknaam DOMO).

    De olijfolie zal het verschil niet maken, maar de gist en vooral het soort en de fijnheid van de bloem bepalen helemaal het resultaat. Gebruik je bloem van een ander merk, probeer dan alvast bloem met malingsgraad 0 (nul) of 00 (dubbel nul) te gebruiken.

    Overigens nog dit : de bloem voor “WIT BROOD” van ALDI (verkocht als 500 gram en 2,5 kg) doet het zeer goed in de broodbakmachine terwijl ik met de mengeling van LIDL (verkocht in pak van 1 kg) nog nooit een aanvaardbaar resultaat heb gehad. In de gewone oven kan dat uiteraard anders zijn.

    Vermoedelijk kan je de “WIT BROOD”-bloem van ALDI ook gebruiken voor pizzadeeg mits toevoegen van de suiker, het zout en de olijfolie..

    Let wel : bloem wordt niet slecht, maar de droge gist in de kant-en-klare broodmengelingen verzwakt beetje bij beetje. Voor een optimaal resultaat laat je de mengeling dus liefst niet te ver over vervaldatum gaan. Ontdek je in een hoek van de kast toch nog een verloren gelopen pak dat flink over datum is, voeg dan wat “nieuwe” droge gist toe.

    Het resultaat (ook voor pizzadeeg) zal uiteraard verschillen van machine tot machine. ik heb lang brood gebakken met een machine van SILVERCREST (verkocht bij LIDL) met een wisselend maar altijd aanvaardbaar resultaat. In de machine van BIELMEIER heb ik tekens opnieuw een schitterend resultaat.

    Succes ermee.
    René.
    Dilbeek, België

    Beantwoorden
 1. wilma
  wilma zegt:

  Echt een prima deeg voor pizza. Broodbakmachine op stand deeg en tada. Heerlijke pizzabodem. Ga ook pizzameel gebruiken de volgende keer.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *