Eicodes

Welke eieren koop jij?

Als je eieren gaat kopen en je staat voor het schap, dan is er veel keuze. Ga je voor biologische eieren, scharreleieren, of voor vrije uitloop eieren? Wat is het verschil en wat betekent die code op elk ei?

Verplichte eicode

Eicodes op eieren

Als een ei in Europa is geproduceerd, dan moet er een eicode op staan. Dit is wettelijk bepaald. De code laat zien om wat voor soort ei het gaat, uit welk land het ei komt en op welk bedrijf het ei is gelegd.

Bijvoorbeeld:

0 – NL 42563 01

Het eerste getal geeft het soort ei aan:

0 – Biologisch ei
1 – Vrij uitloop ei of grasei
2 – Scharrelei of ronddeel ei
3 – Kooi-eieren. Sinds 2012 verboden in de Nederlandse supermarkt (mag wel worden verwerkt in producten)

De afkorting geeft het land van herkomst aan. NL voor Nederland, BE voor België, etc. In Nederland worden vrijwel alleen eieren verkocht die ook in Nederland zijn geproduceerd.

De code eindigt met zeven cijfers. Hierbij geven de eerste vijf cijfers aan bij welk bedrijf het ei is geproduceerd. De laatste twee cijfers geven het stalnummer aan van het betreffende bedrijf.

De Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) ziet toe op de naleving van de eicodes.

Welke ei moet je kopen?

Heb je losse eieren in handen, dan kan je dus aan de hand eicode achterhalen om wat voor soort ei het gaat en hoe diervriendelijk de kip heeft geleefd. Maar wat is nu het verschil tussen de soorten eieren?

Welke eieren moet je kopen?

Biologische eieren – eicode 0

Een biologisch ei is het meest diervriendelijke ei dat je kunt kopen. De kippen hebben veel ruimte, kunnen naar buiten, krijgen biologisch voer en de snavel is niet gekapt. Als je het welzijn van dieren belangrijk vindt, dan kan je het beste biologische eieren kopen.

Biologische eieren

Vrije uitloop eieren / graseieren – eicode 1

Bij vrije uitloop eieren /graseieren leven de kippen in een ruime stal en ze kunnen naar buiten als ze dat willen. Een klein deel van de snavel is weggebrand, of weggeslepen. Om aan dit keurmerk te voldoen moet er een uitloop buiten zijn van 4 m² per kip. Bij graseieren krijgen de kippen alleen plantaardig voer te eten.

Vrije uitloop eieren

Scharreleieren / rondeel eieren– eicode 2

Scharreleieren
De kippen die scharreleieren leggen wonen in een grote stal dicht op elkaar. Deze kippen komen nooit buiten. Een klein deel van de snavel is weggebrand, of weggeslepen.

Scharreleieren

Rondeel eieren
Rondeel eieren zijn vergelijkbaar met biologische eieren, alleen krijgen de kippen geen biologisch voer. Qua ruimte leven deze kippen tussen vrije-uitloop kippen en biologische kippen in.

Rondeeleieren

Keurmerken voor eieren

“Een biologisch ei (eicode 0) is het meest diervriendelijke ei dat je kunt kopen”

Er zijn ook nog diverse keurmerken voor de verschillende soorten eieren

  • Beter leven kenmerk
  • Gras keurmerk
  • Milieukeur
  • EKO keurmerk
  • Europees biologisch keurmerk

Meer informatie over bovenstaande keurmerken vind je op de website  van Milieucentraal.

Ik koop zelf altijd biologische eieren. In mijn optiek zouden alle kippen rond moeten kunnen lopen als in onderstaande filmpje.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *