Smullen: Confit de Canard uit blik

Confit de Canard zijn gekonfijte eendenboutjes die heerlijk smaken en makkelijk zijn te bereiden.

Konfijten is een methode om vlees te conserveren, waardoor je het lang kan bewaren. In dit geval worden tamme eendenboutjes heel langzaam gegaard in ganzenvet. Hierna worden de eendenbouten samen met het ganzenvet ingeblikt. Op zich heb ik liever verse producten, maar ik maak graag een uitzondering. Confit de Canard (typisch Frans) is waanzinnig lekker en het staat zo op tafel.

In Nederland niet zo makkelijk te krijgen, of vaak veel te duur. Er zijn wel diverse Nederlandse webwinkels die het verkopen maar  het makkelijkste is toch om familie, vrienden of kennissen die op vakantie zijn in Frankrijk, opdracht te geven een paar blikken mee te nemen ( +/- € 12,- per blik met 4 pootjes).
Confit de Canard kan je op verschillende manieren bereiden / verwarmen. Direct uit blik, ziet het er misschien niet aantrekkelijk uit, maar geloof mij het smaakt heerlijk! Ik ben aan de slag gegaan met de oven:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Zet het blik 10 minuten in heet water, zodat het ganzenvet smelt.
  • Maak het blik open en leg de boutjes met het vel naar boven in een ovenschaal.
  • Laat er een beetje ganzenvet overheen lopen.
  • Plaats de boutjes 15 minuten in de oven en vervolgens 10 minuten onder de gril zodat het velletje lekker knapperig wordt.

Blik opwarmen confit de canard
Zet het blik in warm water om het vet te laten smelten

Eendeboutjes confit de canard
Doe de boutjes in een ovenschaal

Vet blik confit de canard
Laat wat van het vet over de boutjes lopen

Confit de Canard: smullen
Smullen maar
 

65 antwoorden
  1. mieke corbeau
    mieke corbeau zegt:

    kunt u mij zeggen waar ik de blikken confit de canard kan kopen in nederland?
    Bij de frankrijkwinkel kost hij 12,75, een beetje te gek

    Beantwoorden
    • Rogier (admin)
      Rogier (admin) zegt:

      Beste Mieke, ook Foodish heeft nog geen goedkoop adres in Nederland gevonden. Wij vragen in ieder geval altijd aan vrienden die op vakantie naar Frankrijk gaan, om blikken voor ons mee te nemen. Uiteraard leent een vakantie in Frankrijk zich ook prima om zelf heel wat blikken met eendjes mee terug te nemen. Als je veel blikken inslaat, controleer dan wel altijd de datum, zodat je zeker weet dat je ze lang kunt bewaren.

      Beantwoorden
  2. Ann Gortzak-Mostert
    Ann Gortzak-Mostert zegt:

    Beste Mieke (en Rogier),

    Na lang zoeken heb ik afgelopen zaterdag bij de Makro in Dordrecht, Confit de Canard gekocht.
    Het was er zowel in blik als vacuüm verpakt (in ganzenvet) te koop. Wel prijzig, n.l. 13,25 euro per blik en 4,60 euro in vacuümverpakking, ca. 2 maanden houdbaar.

    Beantwoorden
  3. Ann Gortzak-Mostert
    Ann Gortzak-Mostert zegt:

    Yes!!!!
    Met dank voor jouw handleiding om het klaar te maken!

    In mei gaan wat vrienden naar Frankrijk en zij nemen natuurlijk een paar blikken mee.

    Groeten, ook van Cor

    Beantwoorden
  4. Fred
    Fred zegt:

    Er is een webwinkel die naast heel veel andere Franse gerechten ook Confit de Canard verkoopt van Labeyrie, voor € 12,50 per blik van 4 stuks. In tegenstelling tot de Frankrijkwinkel is het overigens een A-merk en niet ‘premier prix’. Bovendien is maar iets duurder dan in een hypermarché in Frankrijk (daar betaal je ook al snel zo’n €11 à €12) en het scheelt het inschakelen van vrienden/familie en/of het zelf slepen met blikken.

    Beantwoorden
  5. Noci
    Noci zegt:

    Zojuist een blik (door vrienden meegenomen) confit met 5 Cuisses opengetrokken en opgegeten. Heerlijk!
    Naast deze Canard aardappelen in ganzenvet langzaam laten bakken. Ook hebben wij diverse soorten paddestoelen lanzaam laten garen in het vet ….. mischien niet gezond maar wel heel erg lekker … dan maar en paar jaar minder!!!

    Ik lees nergens dat jullie het vet bewaren:
    Zet het blik in een verwarmde oven, laat het vet smelten, leg zoals hierboven bescheven de eend in een ovenschaal en doe je ding.

    Het vet:
    Het resterende vet in kleine plastik bewaarbakjes gieten.
    Dit is in de vriezer maanden te bewaren.

    Iedere keer als je aardappelen bakt, smelt je een stuk vet mee in de koekenpan.

    Veel plezier!!!!

    Beantwoorden
  6. DIRK
    DIRK zegt:

    Oh Oh wat lekker en wat kun je vrienden op bezoek voor een diner(tje) een geweldige verrassing bezorgen!
    Als hierboven door Rogier beschreven maak ik ze ook klaar.

    In januari gaat het laatste blik eruit! Eind April naar Frankrijk (caravan vakantie) en eerste werk is nieuwe voorraad kopen.
    Met wijn en deze blikken is het gewicht van de combinatie weer aardig op peil.
    Maar goed de Hollandse aardappelen zijn op!

    Eet smakelijk! Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar aan allen

    Dirk

    t

    Beantwoorden
  7. Thierry
    Thierry zegt:

    Heerlijk allemaal!

    Ik ga voor kerst 4 eendenbouten zelf konfijten. (van te voren) Ze gaan 24 uur in een ovenschaal onder het Ganzevet in de oven op 60 graden. Dit is de kern temperatuur van de bouten. Vervolgens laat je ze afkoelen en kun je ze op eeen later tijdstip op bakken of in de oven klaarmaken zoals dit hierboven is beschreven.

    Fijne dagen allemaal

    Beantwoorden
  8. Ben
    Ben zegt:

    Bij de Dekamarkt zit er geen ganzevet in het blik , maar eendevet, smaakt even goed erg lekker.
    Er staat op het blik gedrukt : Cuisses de canard, graisse de canard, sel.
    Eet smakelijk.

    Beantwoorden
  9. henryvdp
    henryvdp zegt:

    ik heb vandaag 2 blikken gekocht met 5 boutjes bij de DEKA voor slechts 10.99 ! Vorig jaar ook steeds gekocht dus ik ga weer inslaan voor het komende jaar.

    Beantwoorden
  10. France Exquise
    France Exquise zegt:

    Coudray Ozbolt is een Franse kweker van eenden en ganzen die heerlijke confits maakt. Hij heeft al meerder medailles op het Concours Général Agricole van Parijs gewonnen voor de kwaliteit van zijn producten. Wat duurder dan in de supermarkt maar niet te vergelijken !

    Beantwoorden
  11. Dick
    Dick zegt:

    Twee blikken met elk 4 a 5 pootjes bij de DEKA (aanbieding) gekocht met recept van een van de klanten. Daar staan wel ingredienten op maar niet de bereiding er van.
    Zullen proberen eruit te komen.
    Vroeger wel in Frankrijk gegeten op terrasjes, was toen erg lekker, maar ben vergeten hoe het eruit zag en wat je erbij kan eten.

    Groet Dick

    Beantwoorden
  12. Arne
    Arne zegt:

    Lidl in Frankrijk verkoopt ook deze blikken en die waren van de week in de aanbieding 5,50€ met 4 canards erin…. dank voor alle tips ik ga met de kerst smullen..!!

    Trouwens verse eendenborst kost bij Lidl in Frankrijk ook maar 10,99€ per kg….

    Beantwoorden
  13. Ric
    Ric zegt:

    Confit de canard staat gewoon in de schappen van de Kings almarkt Rembrandtweg , nummer weet ik niet maar vanuit Amsterdam is de winkel in de bocht van een kleinschalig winkelcentrum.De Kings is een delicatesse supermarkt en voor lekkerbekken een must om eens geweest te zijn.Voor de goede orde ik heb geen belang bij de Kings ,ben alleen een zéér tevreden klant.
    Het is idd geen goedkoop product,vooral precies doen wat op de gebruiksaanwijzing staat.
    Voor verse confit de canard kan je gewoon bij de poelier terecht ( meestal vacuüm verpakt) dit vind ik eerlijk gezegd lekkerder.
    Eet smakelijk,Ric

    Beantwoorden
  14. GH
    GH zegt:

    De Confit de Canard kan je het beste kopen bij een
    Inter Marche winkel in zuid en midden Frankrijk.
    Volgens het personeel van de winkel is het eigen huismerk
    met 4 a 5 pootjes voor € 8,10 het beste!

    eet smakelijk!

    Beantwoorden
  15. Saskia Mostert
    Saskia Mostert zegt:

    Hi Rogier!
    Van het weekend een blik Confit de Canard van vrienden gekregen. Bij het op zoek gaan naar een recept kwamen we bij jou terecht! Erg toevallig en leuk! Bedankt voor het aangeven hoe te bereiden. Volgens mij wordt het smullen! :-)
    Groet, Saskia

    Beantwoorden
  16. Antonne
    Antonne zegt:

    Bij “Vers uit de Gers” in Scheveningen is altijd volop Confit de Canard in voorraad maar dan wel wel van eenden die vrij rondgelopen hebben op kleine Franse boerderijen,
    Geen dierenleed dus maar een (h)eerlijk product!

    Beantwoorden
  17. jo en ger
    jo en ger zegt:

    Vorige week gekocht bij de sligro. Bon al weggedaan, dus weet niet meer precies de prijs. Rond 22 euro.
    Nog niet bereid, volgend weekend gaan we ze gegrild serveren aan vrienden met o.a. geroosterde aardappeltjes en div. grove groenten.

    Beantwoorden
  18. marc de croock
    marc de croock zegt:

    We kochten op de Jaarbeurs in Gent een blik :CONFIT DE CANARD 5 CUISSES Hiervoor betaalden we 26 Euro.
    Nogal prijzig denken we.
    Morgen dienen ze (of een deel ervan) voor ons middagmaal.
    Bereidingswijze zullen we moeten opzoeken op Internet, want op het label staat alleen: “faites griller au four” en nog wat onduidelijke uitleg.
    Ter info: Produit artisanal, MAISON ARGAUD;
    Het zal wel lekker zijn zeker ?!?!?

    Beantwoorden
  19. prakkie
    prakkie zegt:

    Dag!

    Wat leuk om te lezen dat een ieder zo van confit de canard geniet! Het blijft ook smullen.
    Ook ik koop de confit alleen in Frankrijk, tegen redelijke prijzen (het is soms even zoeken, maar goed 8 euro moet lukken). De tijd dat een blik 6 euro kostte is helaas voorbij. Ik kende de Lidl in Frankrijk overigens niet als verkooppunt, waarvoor dank.
    En ben je in Frankrijk: neem gelijk een stapel mee, dan kan je wat maanden vooruit. En voor je het weet is het weer vakantie en kun je opnieuw inslaan.

    Groet!
    Prakkie
    Kookblog: http://prakkie.wordpress.com/

    Beantwoorden
  20. Greta
    Greta zegt:

    wat leuk om al deze berichtjes te lezen. Ook ik heb deze herfts vakantie confit de canard meegenomen bij de lidl voor maar 6,99. Vanavond lekker smullen met inderdaad aardappeltjes gebakken in het zelfde vet smullen.

    Beantwoorden
  21. Pia
    Pia zegt:

    Ik ga morgen aan de slag, confit de canard met risotto bereid met paddesoetlen en eeen beetje groene asperges. Kan niet wachten. Ik heb mijn blik op de Llindengracht markt in Amserdam gekocht bij een stal met verder heerljke franse worstjes, ciders, pate’s echt geweldig !

    Beantwoorden
  22. ineke blom
    ineke blom zegt:

    Ik heb een camping in Frankrijk en bereid daar voor onze gasten af en toe een confit de canard. Ook hier zijn de prijzen zeer verschillend. Koop ik mijn confit direct bij de ferme, die eenden hebben die vrij rondlopen en met goed graan gevoerd worden, dan kosten ze vacuum 5,10 per stuk of in blik 13,50 voor 2 cuisses. Bij de groothandle haal ik grote blikken met 12 à 13 cuisses voor 19 euro (ex TVA 19,6 %) Dat zijn dan eenden die niet een erg leuk leven gehad hebben. De smaak is er eerlijk gezegd vaak niet minder om. Maar ’t is net als met kippen en eieren. Ga je voor de batterij of neem je liever een scharreleend. (plofeenden ben ik nog niet tegen gekomen)

    Beantwoorden
  23. Angelien
    Angelien zegt:

    Tegen de kerst zijn de blikken te koop bij de Deka en bij Dirk vd Broek voor 9.99. ik ga toevallig vanavond aan mijn laatste blik beginnen. En maak het precies zoals boven beschreven, en het vel moet inderdaad goed knapperig zijn, dat is het allerlekkerste. Ik bewaar het vet ook om een lekker smaakje aan de gebakken aardappeltjes te geven ed. ik laat het eerst stollen in ijsblokvormpjes. Als ik boutjes over heb, maak ik daar Rillette van. Heerlijk op een toastje bij de borrel.

    Beantwoorden
  24. Robert Brinkhorst
    Robert Brinkhorst zegt:

    Dekamarkt verkoopt de blikken niet meer. Bij mijn zoektocht naar alternatief uitgekomen bij http://www.confit-de-canard.nl

    Gelijk maar voorraadje gekocht (6 blikken), van Labeyrie, vind ik persoonlijk beter dan de supermarkt huismerken. Redelijke prijs en 2 dagen na bestellen ontvangen. Komende week weer smullen. Traditioneel met gebakken aardappeltjes en haricots verts.

    Beantwoorden
  25. Anne
    Anne zegt:

    Beste mensen, bij de dekamarkt zijn volgende week weer blikken te koop. Aanbieding, 9,95! Ik heb er gelijk 2 besteld voor een rustige Kerst zonder kookstress. En eentje voor reserve, want met de kerst mag iedereen aanschuiven,
    Ook ik gebruik het oven en grill recept.

    Beantwoorden
  26. Ruud en Janet
    Ruud en Janet zegt:

    Vandaag canard voorbereid zoals beschreven en we hebben zo lekker gegeten dat we nog een paar blikken gaan halen. Goede tip voor de bereiding in oven en grill … perfect!!! Heel erg bedankt

    Beantwoorden
  27. René Smit
    René Smit zegt:

    Na de tamme jonge eend van de Lidle (bijna 3 kilo) begin december, met de mannen van de kookclub opgepeuzeld, (Grand Marniersausje erover!) en ’n week later eendenborstfilet (ook lekker en veel minder bewerkelijk) vandaag de gekonfijte boutjes van de Deka. Ben benieuwd.
    Heb ’n aantal blikken ingeslagen en de voornoemde mannen getipt: go Deka! En passant ook wat blikken Coq au vin van dezelfde firma (Jean Larnaudie) meegenomen. Zelfde prijs: bijna 10 euro voor 1,240 kilo. Koopje.

    Beantwoorden
  28. Lieuwe
    Lieuwe zegt:

    Even over het VET. Ik heb me door Fransen uit de Gers laten vertellen dat het ganzevet ( eendenvet) van de goede soort is. Dus gebruiken ze het. Wij doen eetlepel vet in de aardappelpuree, in alle aardappelstampotten. En voor de techneuten onder ons: bij het monteren van fiet- of aotobanden, een klein beetje eendenvet op de rand. Super.

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] blik in het blik groot. Het zag er o-ver-heerlijk uit. Onze kok had uit La Douce France een blik Confit de Canard meegenomen. Oftewel, gekonfijte eendenbout. Ik heb geen flauw benul hoe ik de lekkerheid daarvan […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *