De ultieme food video selfie: Mukbang

Food channel MUNCHIES maakte een intrigerende rapportage over de Zuid-Koreaanse trend Mukbang. Deze trend gaat over individuele mensen die live uitzenden hoe ze koken en eten en over de duizenden mensen die dat weer bekijken.

Zuid-Korea is qua cultuur en gewoontes heel anders dan Nederland. Veel van de dingen die ze daar doen zullen ons verbazen en omgekeerd natuurlijk ook. Wat ons in ieder geval direct zou opvallen is de obsessie voor technologie. Die verslaving aan technologie wordt vooral zichtbaar door het intensieve gebruik van mobiele telefoons. Daarnaast blijken ze in Zuid-Korea een obsessie te hebben voor beroemdheden.

Mukbang

Op het snijvlak van technologie en de obsessie voor beroemdheden, is een culinaire trend ontstaan: Mukbang. Het komt er op neer dat mensen van hun keuken een Tv-station maken en vervolgens verslag doen van het koken en/of van het eten. Lekker boeren en smakken voor de camera. Eten tot je niet meer kunt. Een aantal van deze mensen – die ze Broadcast Jockeys (BJ) noemen – zijn razend populair geworden. Dagelijks worden ze bekeken door duizenden mensen.

In de documentaire zien we een van de bekendste BJ’s: Par-Seo-Yeon die de artiestennaam BJ Diva had. Had, want ze is inmiddels (waarschijnlijk door de druk) gestopt. Op haar hoogtepunt had ze meer dan 322.248 volgers. Het was een fulltime job waar ze soms wel $9.000 per maand mee verdiende. Die inkomsten bestonden uit donaties van haar fans. BJ Diva heeft meer dan 12.726 uur uitgezonden.

Veel BJ’s zijn dus echte beroemdheden met veel fans. Een van de BJ’s in de documentaire schetst wel een groot nadeel van het werk: “Je wordt zwaarder. Dit werk maakt van elk persoon een vet varken”.

De Mukbang fans

Waarom kijken mensen? Hier probeert Charlet in de documentaire een antwoord op te krijgen.
“Als ik mij alleen voel, lijkt het alsof ik samen met iemand eet” zegt ene Gang Gun Chin die tevens moderator is van een van de BJ’s.

Dan zien we nog een ander bijzonder raar sociaal fenomeen. Een van de BJ’s ontmoet voor het eerst een aantal van haar fans. Ze gaan samen eten in een restaurant. Aan de kop van de tafel staat een statief met een mobiele telefoon die registreert en live uitzendt. En in plaats van met elkaar te praten zit iedereen naar zijn telefoon te kijken. En waar kijken ze naar? Juist, naar de live uitzending….

Mukbang in Nederland

Of de trend Mukbang in Nederland aan zal slaan vraag ik mij af. Volgens mij zijn we hier veel te nuchter voor. Daarnaast is het continu mobiel kijken van streams ook voor veel mensen nog geen optie door de hoge kosten van MB’s buiten de databundel.

De koks van 24Kitchen hoeven zich dus nog geen zorgen te maken. Toch is Mukbang een interessant fenomeen. Het is een intrigerende culinaire selfie in de overtreffende trap.

Zelf kijken:

Bron: YouTube kanaal Munchies

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *