Pizza da Michele in Napels

De beste pizza eet je in Napels, of toch niet?

Volgens veel mensen ligt de oorsprong van de pizza in Italië, of iets preciezer in de Italiaanse stad Napels. Ontstaan als boerengerecht in de 17e eeuw en gemaakt door zogenaamde pizzaioli. Op internet zijn veel discussies te vinden waar vandaag de dag de beste pizza wordt gemaakt. In deze discussies komt veelvuldig Pizzeria Da Michele in Napels ter sprake: hier zou je de beste pizza kunnen eten. FOODISH.nl toog naar Italië om dit te proeven en om zelf de wereld van de Pizza Napoletana te ontdekken.

Pizzeria Da Michele is een klein tentje in Napels. Omdat iedereen hier pizza wil eten, is het er erg vaak druk. Dit resulteert dan in een lange rij voor de deur. Iedereen krijgt in dat geval een kaartje met een nummer, zodat e.e.a. eerlijk verloopt. Wij waren er (in juni) rond half acht. Van een rij was toen geen sprake, waardoor wij snel aan konden schuiven. De tafels zijn klein, de bekers van plastic en de bediening chaotisch. Het interieur is “apart” en heeft iets weg van een badkamer. Toch is de sfeer goed en erg levendig.

Pizzabakker bij Da Michele in Napels

Pizza Napoletana

De pizza’s die Da Michele serveert zijn echte Napolitaanse pizza’s en voldoen aan strenge eisen. Er is zelfs een officiële instantie in Napels (Assocazione Vera Pizza Napoletana) die toeziet op de kwaliteit en op de naleving van de regels.  Wordt aan al deze eisen voldaan, dan krijgt de pizza het kwaliteitsmerk STG (Specialità Tradizionale Garantita). Een aantal van de eisen voor de ingrediënten en voor de bereiding van het deeg:

  • Er moet meel van het type dubbel nul worden gebruikt.
  • Er mag alleen zuiver water worden gebruikt met een temperatuur van 20 tot 22 graden celcius.
  • Er moet zeezout worden gebruikt en biologische gist.
  • Het kneden van het deeg moet met de hand gebeuren.
  • Er mag geen deegroller, of ander instrument worden gebruikt om de pizzabodem te vormen.
  • De dikte van de pizzabodem mag in het midden niet dikker zijn dan 0,4 cm.
  • De rand van de pizzabodem mag niet dikker zijn dan 1-2 cm.
  • Er mogen alleen speciale ovens worden gebruikt die met hout moeten worden gestookt.
  • De oven moet een temperatuur hebben van 485 graden.
  • De baktijd moet liggen tussen 60-90 seconden.

Bekijk de officiële beschrijving

Volgens de inwoners van Napels zijn er maar twee soorten pizza: de Margherita en de Marinara.  Dit zijn dan ook de enige twee pizza’s die bij Da Michele verkrijgbaar zijn.

Pizza Margherita

De pizza Margherita die Pizzeria Da Michele serveert, is voorzien van tomaat, mozzarella, olijfolie, buffelmozzarella en basilicum. Extra kaas (mozzarella) is mogelijk. Qua afmeting is normaal of medium mogelijk. De medium pizza kost  € 4,50.

Pizza Margherita van Da Michele in Napels

 

Pizza Marinara

Pizza Marinara van Pizzeria Da Michele, heeft als ingrediënten tomaat, olijfolie, knoflook en oregano. Deze pizza komt in drie formaten: normaal, medium of max. Kosten: € 4 tot € 5.

Pizza Marinara van Da Michele in Napels

Onze conclusie van Pizzeria Da Michele

We bestelden beide pizza’s. De smaken waren puur en doordringend. De bodem was zacht en een beetje kleverig. Dat laatst is niet helemaal onze smaak, maar wel kenmerkend voor een traditionele Pizza Napoletana.

Eten bij Pizzeria Da Michele was een unieke ervaring. De pizza’s waren erg goed, maar in mijn optiek ook weer niet zo bijzonder dat ze het stempel “beste pizza ter wereld” zouden mogen krijgen. Speciaal naar Napels afreizen om deze pizza’s te eten zou ik dus niet doen. Maar ben je in de buurt, dan is een bezoek aan Pizzeria Da Michele echt de moeite waard.

Pizzeria Da Michele
Via Cesare Sersale, 1 / 3
Napels

Website: www.damichele.net

Bronnen:

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *