Blackbeard pan

Blackbeard: eigenwijze crowdfunding pan

Veel mensen met een (goed) idee starten een crowdfunding actie om kapitaal op te halen. Dit geldt ook voor de mensen achter Crowd Cookware. Zij zijn een project op het crowdfunding platform Kickstarter gestart voor hun Blackbeard pannenlijn. Dat klinkt interessant en daarom willen we er natuurlijk meer van weten.

De presentatie op Kickstarter ziet er gelikt uit. De openingszin weet ons meteen te boeien: “Vaar mee op onze smokkelroute naar een nieuwe, duurzame generatie antiaanbak en krasbestendige rvs koekenpannen.”
Blackbeard pan

Pannen zijn onnodig duur

Volgens Crowd Cookware hangt aan een pan van chef kwaliteit vaak een flinke prijs: ” het grootste deel hiervan wordt opgesnoept door marketing- en promotieactiviteiten, die onvoldoende het verhaal van de pan vertellen en meer focussen op de merkpositie in de markt. Wij zijn van mening dat de kookindustrie piraten nodig heeft! Daarom gaan wij voor jou direct naar de bron: we hebben een smokkelroute ontdekt, buiten de grote merken om. De Blackbeard’s zullen worden geproduceerd door dezelfde producenten die ook voor bekende chefniveau merken zijn ingeschakeld. Het enige verschil: we betalen nu alleen voor de productiekwaliteit en niet voor alle bijkomende fratsen van grote merken. Op deze manier wordt kookgerei van chefkwaliteit voor iedereen toegankelijk. We geloven dat we samen de industrie kunnen hacken en de ultieme koekenpan kunnen creëren die geschikt is voor alle warmtebronnen. En dat voor een eerlijke prijs. Yes, we pan”

Blackbeard pan

De eerste pan die Crowd Cookware uitbrengt is de Blackbeard. Dit is de pan die op Kickstarter wordt aangeboden. Er zijn drie varianten: 24 cm, 28 cm en een wok van 28 cm.

honeycomb-patroon

Volgens de omschrijving is de Blackbeard als volgt opgebouwd: een bodem van 2.6 mm dik, die bestaat uit drie lagen. Eerst een rvs bodemlaag, daarna een aluminium laag en wederom een rvs laag ter afsluiting. Het rvs honeycomb-patroon zou de Blackbeard pannen krasbestendig maken en is ook geschikt voor intensief gebruik. Tevens zou het rvs honeycomb-patroon de levensduur van de huidige antiaanbaklagen verlengen naar minimaal 5 jaar.

Blackbeard pan

Test Blackbeard 28 cm

Klinkt allemaal mooi, maar hoe kookt deze pan in de praktijk? We vragen om een testexemplaar van de pan en we schakelen chef-kok Rogier Tolk van Tolk About Food in om de pan voor ons te testen. Chef-kok Tolk heeft meer dan 20 jaar kookervaring bij verschillende restaurants. Met de pan onder mijn arm loop ik de keuken van Rogier binnen en vraag hem om een maaltijd te bereiden in de Blackbeard 28 cm. Een mooi moment om Rogier meteen allerlei dingen te vragen over het gebruik van pannen.

Rogier Tolk

Eerste gebruik anti-aanbaklaag

De eerste vraag die op mijn lippen brandt: hoe moet je een pan met anti-aanbaklaag behandelen voor het eerste gebruik: Tolk: “Een pan met anti-aanbak laag hoef je niet voor te behandelen.”

Oké duidelijk. Een logische vervolgvraag: hoeveel olie moet je gebruiken in de pan?

“Je moet eerst de pan goed heet laten worden en een klein beetje vet of olie gebruiken. In veel gevallen is weinig vet nodig omdat de producten die je gebruik al genoeg vocht, of vet bevatten. Let wel op met groenten. Groenten hebben namelijk vaak veel vocht in zich, maar branden wel snel aan als je te weinig olie gebruikt. Je kunt ook de producten marineren, waardoor je amper nog vet in de pan hoeft te doen. Je kunt trouwens zien of de olie goed heet is als deze snel vloeit als je de pan beweegt, of als je een druppeltje water op de olie laat vallen en dan hoort sissen.”

Rogier Tolk

Terwijl ik de vragen stel, is Rogier druk bezig met het snijden van de groenten. Hij kookt voor mij Rendang in de pan. De Blackbeard staat op een inductieplaat en warmt ondertussen op met een klein scheutje olie. Als de olie op temperatuur is gaat het snel. Rogier voegt de ingrediënten toe en kookt vol passie zijn befaamde rendang. Ik vraag hoe de pan hem bevalt: “De pan ligt goed in de hand en bakt lekker. De rijst bakt mooi mee, brandt niet aan en blijft niet aan de pan plakken.”

Wat is uiteindelijk het oordeel van Rogier: “Wat mij betreft is dit een prima pan. Zeker voor thuisgebruik.”

Rogier Tolk

Tips van Rogier

Nooit een hete pan direct onder koud water houden. Hierdoor komt er teveel spanning op de pan en kan deze beschadigen, of kromtrekken.”

“Nooit scherpe stalen voorwerpen gebruiken in de pan. Gebruik bij voorkeur een kunststof spaan.”

“Maak de pan schoon zonder zeep: gewoon met lauw of heet water, schoonspoelen en droogwrijven met keukenpapier. De pan mag een beetje vet blijven.”

 

Het project op Kickstarter lijkt een succes te zijn. We zoeken nog een keer contact met CROWD Cookware om een paar vragen te stellen.

Jullie doel was om +/- €50.000 op te halen Vlak voor het einde van de periode staat de teller al op € 2260.000 (500% gefund). Hadden jullie dit succes verwacht en wat gaan jullie met het (extra) geld doen?

“Niet verwacht, wel gehoopt. Met name omdat we echt een fair deal aanbieden, waarbij we topkwaliteit pannen aanbieden voor een erg competitieve prijs. In eerste instantie gaan we zorgen dat iedereen zo snel mogelijk zijn pannen krijgt. Daarnaast zullen we samen met de ‘crowd’ op zoek gaan naar een nieuwe hack. Vanuit de crowd krijgen we momenteel bijvoorbeeld vaak het verzoek om de set compleet te maken door o.a. soeppannen en steelpannen toe te voegen. Hier zijn wij dan ook serieus naar aan het kijken, samen met onze crowd!”

Zijn jullie niet bang dat de grote merken het jullie moeilijk zullen gaan maken?

” Er is altijd kans op concurrentie, we zijn er niet bang voor. Wij denken dat wij een zeer competitieve prijs in de markt hebben gelegd, waarbij wij voor minimale marge gaan zoals ook uitgelegd is in onze campagne. Van grote A-merken verwachten wij sowieso geen concurrentie, want wij verwachten niet dat zij hun prijsbeleid aan gaan passen. ”

Wat gaan jullie doen nadat jullie de pannen van het Kickstarter project hebben geleverd?

“We gaan op zoek naar nieuwe projecten en zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken voor een eigen webshop.”

 

Conclusie test Blackbeard 28 cm

Onze test is eigenlijk alleen een test voor het gebruik van de pan. Het is zeker geen wetenschappelijke test en ook geen test van intensief gebruik. Hierdoor kunnen we niets zeggen van de kwaliteit over een langere periode. Echter op basis van onze eerste ervaring kunnen we wel concluderen dat de Blackbeard een mooie pan is. Met de prijs van €39 – €59 voor de verschillende varianten, lijk je een goede pan in huis te halen!

Merk : CROWD Cookware
Naam lijn : The Blackbeard Frying pan
Type pan : anti-aanbak
Afmetingen : 24cm, 28 cm en 28 cm wok
Geschikt voor : alle hittebronnen: Inductie, gas, elektrisch, halogeen, keramisch, Oven
Vaatwasbestandig : ja
Meer informatie : Kickstarter

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *