Kip uit de Römertopf

Kip uit de römertopf

Zo maak je heerlijke kip uit de römertopf.

In mijn vorige post kon je al lezen over koken met de römertopf. In deze post laat ik je zien hoe ik mijn favoriete gerecht in de römertopf maak: kip uit de römertopf. Het gerecht is simpel, snel te bereiden, gezond en ontzettend lekker.

Ingrediënten kip uit de römertopf

Wat heb je nodig voor een hoofdgerecht voor 2 personen:

  • Een römertopf en een oven
  • 4-6 kipkarbonaden
  • Kipkruiden en kerriepoeder (djawa)
  • 1 grote prei
  • 2 paprika’s (rood, groen of geel)
  • 2 grote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 boulionblokje tuinkruiden
  • 2-3 kruidnageltjes
  • 2/3 Spaanse peper
  • cherrie-tomaatjes
  • Kleine aardappeltjes
  • Natte peperkorrels

Als je alle ingrediënten hebt, kan je aan de slag:

Ingrediënten Römertopf
Ingrediënten Römertopf

Ingrediënten Römertopf
Ingrediënten Römertopf

Plaats de römertopf in koud water en laat deze er minstens 10 minuten in staan. In de tussentijd kan je de groente in grove stukken snijden en de kip kruiden met de kipkruiden en de kerriepoeder. Verdeel de groente over de bodem van de schaal en leg hier de kip op. Stop de stukjes knoflook tussen de kip. Verkruimel het boulionblokje tussen de ingrediënten. Verdeel de rest van de groente rondom de kip en leg hierop de tomaatjes en de aardappeltjes. Als je de aardappeltjes helemaal bovenop doet, blijven deze droog en zullen ze uiteindelijk een heerlijk korstje krijgen.

Vul de Römertopf
Vol de Römertopf

Vul de Römertopf
Vul de Römertopf

Plaats de schaal in de oven (niet voorwerwarmen) en laat deze zo’n 75 minuten garen bij een temperatuur van 225 graden (elektrische oven). Haal hierna de deksel van de pan en laat de schaal nog 15 minuten op 225 graden in de oven staan. Hierdoor worden de aardappeltjes heerlijk krokant. Haal de schaal – pas op heet – uit de oven… en geniet…

Kip uit de Römertopf
De kip uit de Römertopf is klaar

42 antwoorden
  1. An Gortzak
    An Gortzak zegt:

    Vandaag jullie Kip in de Römertopf gemaakt. In één woord VURUKKULUK!!!

    Leuk om de site af en toe te bekijken en nieuwe dingen te ontdekken én met jullie mme te genieten op culinair gebied!!!
    Groetjes, AnG

    Beantwoorden
  2. Femmy
    Femmy zegt:

    Heb vorige week het recept klaargemaakt, was wel lekker, maar ik vraag me af of je het bouillonblokje met water moet aanmaken. Het was wel erg nat.
    Is het de bedoeling dat er geen zout en/of kruiden gebruikt worden over de aardappelen?

    Beantwoorden
    • admin
      admin zegt:

      Beste Femmy, je hoeft het bouilionblokje niet te vermengen met water. Maak het blokje klein en verdeel het in de schaal. Tijdens het koken komt er veel vocht vrij van de groenten. Hierdoor ontstaat er automatisch genoeg vocht om te mengen met het blokje.

      Beantwoorden
    • Rogier Mostert
      Rogier Mostert zegt:

      Beste Nicolette,

      Dat is geen probleem. Als je maar niet te grote aardappels gebruikt, zodat deze voldoende gaar kunnen worden. Als je wel grote aardappeltjes wilt gebruiken, dan zou je deze ook van te voren even kunnen koken.

      Groet, Rogier

      Beantwoorden
    • Rogier Mostert
      Rogier Mostert zegt:

      Beste Florence,

      Het zijn kleine groene peperkorrels die verkocht worden in kleine flesjes. De korrels zitten in vocht van wijnazijn en zout. Bijvoorbeeld van Carbonell. Te koop bij de meeste supermarkten.

      Groet, Rogier

      Beantwoorden
  3. Sanne
    Sanne zegt:

    Romertopf opgescharreld, want mijn moeder deed daar vroeger hele vurukuluke dingen mee. Zelf nooit mee gewerkt, heel fijn dat jullie dit op de site hebben. Ik ga ff aan de slag, moet lukken, Tnx Sanne en eindresultaat zal ik melden

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:

      Ik zet hem altijd in het midden. Niet te hoog, want als er bovenin de oven verwarmingselementen zitten, dan kan de deksel beschadigd raken als deze er vlak onder staat. Als de oven gelijkmatig warm wordt, maakt het einelijk niet zoveel uit waar de schaal staat. Hij fungeert als een oven in een oven.

      Beantwoorden
  4. geert woltman
    geert woltman zegt:

    ik heb vandaag 19 maart 2013 dit recept gemaakt met gemixte groenten grof gesneden dit tezamen met kip kip carbonaden in de topf gedaan en in de oven geplaatst .lekker smullen voor herhaling vatbaar

    Beantwoorden
  5. hemelbewaarder
    hemelbewaarder zegt:

    Goed recept, ik heb het gemaakt met een Italiaanse poelepetaat (parelhoen), de buik volgestopt met verse salie, rozemarijn en citroen. Spaanse pepers had ik niet. Niettemin was het resultaat een hemels gerecht, te meer daar de poelepetaat die we een paar weken geleden aan het spit grilden wat droog werd.

    We zouden het zelfs kunnen gebruiken voor onze kookcursus in de Italiaanse zevende hemel. Grazie mille.

    Voor de kookworkshops zie http://www.alsettimocielo.eu

    Beantwoorden
  6. Bess Franssen
    Bess Franssen zegt:

    De römertopf uit de garage gehaald na jaren, goed idee Rogier!
    Ik was het helemaal vergeten om op die manier te koken.
    Ik vond het wel lekker alleen een beetje saai van smaak.
    En ook veel vocht kwam erbij, morgen maak ik maaltijdsoep van de rest, misschien verse rozemarijn erbij om de smaak wat sterker te maken?
    Groeten Bess

    Beantwoorden
    • rogier
      rogier zegt:

      Dank je wel voor je reactie Bess.Je kunt altijd de smaak versterken door b.v. de kip in te smeren met wat samba naar eigen smaak.

      Beantwoorden
  7. Ida knol
    Ida knol zegt:

    Ik heb sinds een paar weken een römertopf, gekocht op de rommelmarkt. Dit recept vandaag gemaakt en het was heerlijk!!! Volgens mij kun je het ook heel goed variëren met allerlei andere ingrediënten. Echt een aanrader!! Dank je wel

    Beantwoorden
    • rogier
      rogier zegt:

      Hallo Annie,

      Wat leuk dat je een Römertopf hebt gekocht. het recept op deze pagina is perfect om mee te starten.
      Eet smakelijk!

      Groet, Rogier

      Beantwoorden
  8. Vicky Hutse
    Vicky Hutse zegt:

    deze morgen werd ik wakker en dacht: ‘zal ik mijn Römertopf nog eens uithalen!’ Trok frigo open en bekeek de inhoud…ik googlde en kwam op jouw recept. Héérlijk!!! Thanks xxx

    Beantwoorden
  9. Sophie
    Sophie zegt:

    Hoi Rogier,

    Ik heb een römertopf voor kerst gehad en wil volgend weekend dit recept uitproberen. Moeten de aardappelen rauw in de römertopf of voorgekookt?

    Groetjes,
    Sophie

    Beantwoorden
    • Rogier Mostert
      Rogier Mostert zegt:

      Hi Sophie. Ik gebruik meestal voorgekookte krieltjes. Deze leg ik bovenop. De laatste 15 minuutjes haal ik de deksel van de schotel, waardoor ze mooi knapperig en bruin worden.

      Groeten, Rogier

      Beantwoorden
    • Rogier Mostert
      Rogier Mostert zegt:

      Beste Bert, Natte peperkorrels zijn (groene) pepers geconserveerd in zout water. Vaak in kleine (glazen) potjes verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Groeten, Rogier

      Beantwoorden
  10. Edmée
    Edmée zegt:

    Hi Rogier, voor het eerst wil ik mijn moeders oude römertopf gaan proberen. Kippendijtjes met uien/paprika en chorizo in tomaten saus ( klinkt zo niet aanlokkelijk). Normaal gesproken bak ik de chorizo uit en dan bak ik de kip in het chorizovet aan evenals de groente. Om het vervolgens in een ovenschotel te doen. 30 min op 165C.
    Kan ik dit ook zo in de töpf doen of moeten de ingrediënten rauw zijn?

    Beantwoorden
    • Rogier Mostert
      Rogier Mostert zegt:

      Hi Edmée.. klinkt lekker wat je wilt maken. De römertopf is eigenlijk een oven in een oven, dus ik denk dat het prima gaat werken. Waarschijnlijk zal je wel moeten experimenteren met de temperatuur en de tijd. Eets makelijk! Groeten, Rogier

      Beantwoorden
    • Rogier Mostert
      Rogier Mostert zegt:

      Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar Volgens ovenwinkel is het geen probleem: “De Römertopf is uitermate geschikt voor in een hete lucht oven. Van belang is dat je deze niet hoeft voor te verwarmen. Nadat je de Römertopf lang genoeg in het water hebt geplaatst en daarna hebt gevuld met ingrediënten, plaats je deze in een koude oven. Stel de gewenste temperatuur en tijd in en wacht geduldig af en laat de Römertopf samen met de oven z’n werk doen.” Bron: https://ovenwinkel.com/Veel-gestelde-vragen-over-de-Romertopf

      Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] favoriete recept voor de römertopf staat beschreven op Foodish.nl. Dit is een gerecht dat wij regelmatig maken en het verveelt nooit. Het bevat ongeveer 450 kcal per […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *