Asperges in kistje

Asperges – het witte goud ontrafeld

Veel mensen kijken in het voorjaar reikhalzend uit naar de koningin van de groenten: de asperge.

De struikachtige plant die de asperge voortbrengt behoort tot de lelie-achtige. De groente wordt traditioneel als geneeskrachtig omschreven. Het eten van asperges zou ook gunstig zijn voor het liefdesleven. Verder is de groente populair bij mensen die af willen vallen dankzij het lage aantal calorieën en de vele voedingsstoffen. Genoeg redenen voor FOODISH.nl om dieper in de wereld van de asperges te duiken.

De geschiedenis van de asperges

De asperge is een zeer oude groente. In Egypte zijn in de piramide van Sakkara de eerste tekenen van aspergeconsumptie gevonden. Hierdoor kan men met zekerheid zeggen dat er in 2750 voor Christus al asperges werden gegeten. Ook bij de Romeinen waren asperges geliefd. Na de val van het Romeinse Rijk kwam de aspergeteelt in de vergetelheid. Vanaf de vijftiende eeuw is de aspergeteelt weer teruggekeerd in Europa. In Nederland kweekt men vanaf de 19 eeuw op grote schaal asperges. Dit gebeurt vooral in Noord-Limburg. De Latijnse naam van de asperge is Asparagus officinalis. Officinalis betekent geneeskrachtig.

Soorten asperges

Asperges zijn de stengels van een aspergeplant. Er zijn twee soorten asperges: witte asperges en groene asperges.

Witte asperges

Witte asperges groeien onder de grond in speciale aspergebedden. Bij voorkeur bevat de zandgrond veel kalk. Het oogsten van de witte asperges is een delicaat klusje. Tijdens de oogst controleren de aspergestekers nauwgezet de bedden. Zo gauw er barsten in het zand waarneembaar zijn, wordt de asperge geoogst en het zandbed weer glad gestreken. Dit gebeurt vooral in de vroege ochtend en aan het begin van de avond. Hierdoor wordt de asperge zo min mogelijk blootgesteld aan zonlicht. Vangt de asperge zon op, dan zal deze verkleuren, waardoor de waarde verminderd. Men streeft naar een roomwitte stengel. De smaak van witte asperges is zachter dan de smaak van groene asperges. Witte asperges moeten geschild worden.

Groene asperges

Groene asperges groeien boven de grond. Door het licht dat ze opvangen kleuren ze groen. Groene asperges hoef je niet te schillen en zijn pittig van smaak. Ze zijn eerder gaar dan de witte variant.

De kwaliteit van asperges

De kwaliteit van een witte asperge wordt gevormd door de dikte, lengte, vorm (hoe rechter hoe beter) en de kleur (hoe witter hoe beter). De aanduiding voor top-asperges is: Enkel A (16-20 mm), Dubbel A (20-28 mm) en Trippel A (>28 mm). De kop van de asperge moet zoveel mogelijk gesloten zijn. Het telen van asperges is veelal handwerk, waardoor het een relatief dure groente is. De prijs voor de hoogste kwaliteit kan oplopen tot ergens tussen de 6-10 euro per kilo. Nederlandse witte top-asperges hebben een kwaliteitslabel. Dit label is herkenbaar aan de Nederlandse vlag.

Het aspergeseizoen in Nederland

In Nederland duurt het aspergeseizoen gemiddeld twee maanden. Volgens traditie wordt er geoogst  vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Sint Jan). De exacte data hangt echter sterk af van de temperatuur. Na de oogst wordt de plant met rust gelaten, zodat deze aan kan sterken voor het volgende seizoen.

Voedingswaarde van asperges

Asperges worden geroemd om de vele vitaminen en het lage aantal calorieën. Het volgende overzicht toont de voedingswaarde van asperges per 100 gram:

KJ 88
KCal 21
Eiwit 2 gr
Koolhydraten 10 mg
Calcium 20 mg
IJzer 1 mg
Natrium 5 mg
Vitaminec 20 mg

Asperges bewaren

Hoe verser de asperge hoe beter de smaak. Je kunt asperges het beste  in de koelkast bewaren omwikkeld in een vochtige doek.

Recepten met asperges

Op internet zijn enorm veel recepten met asperges te vinden, inclusief algemene informatie over de bereiding van asperges. Uiteraard kan je terecht bij Google of via een van de vele receptensites, zoals: Smulweb en sites die volledig in het teken van asperges staan, zoals Aspergerecepten.nl. Asperges laten zich trouwens het beste combineren met een witte (Elzas) wijn.

Asperges kopen aan de weg

Interessante asperge-wetenswaardigheden

  • Op een warme dag groeit de stengel van een asperge soms wel 7 centimeter.
  • De totale productie van asperges bedroeg in Nederland in 1999 maar liefst 14 miljoen kg.
  • De Nederlander eet gemiddeld 630 gram asperges per jaar.
  • Je kunt witte asperges veel gemakkelijker schillen als je ze voor het schillen ruim een half uur in koud water zet.
  • Slechts 21% van alle Nederlanders koopt minimaal één maal per jaar asperges.
  • Ruim tweederde van alle aspergeaankopen vindt plaats in de supermarkt.
  • Alleenstaanden en gezinnen met jonge kinderen kopen nauwelijks asperges.
  • Ruim 20% van de Nederlandse productie van asperges wordt geëxporteerd (vooral naar Duitsland).
  • Mensen eten asperges het meest op een doordeweekse dag.

Meer asperge-informatie

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] als je in dit jaargetij in die contreien vertoefd, moet of wil je uiteraard ook asperges, ook wel het witte goud of de koningin van de groente genoemd, […]

  2. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Foodish en Foodish, Foodish. Foodish heeft gezegd: Nieuw op foodish: Asperges – het witte goud ontrafeld. Zie: http://bit.ly/aSgHBO […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *