Opening aspergeseizoen 2010

Joop Braakhekke geeft startsein voor het aspergeseizoen 2010

Vandaag is officieel het aspergeseizoen 2010 ingeluid.

De start van het seizoen is georganiseerd door Stichting Dubbel A (stichting ter promotie van de asperge onder consumenten). Tijdens de opening in de Keukenhof, werd chef-kok Joop Braakhekke door Stichting Dubbel A verkozen tot de nieuwe asperge-ambassadeur. Braakhekke gaf hierna het startsein voor het nieuwe seizoen, door een kolossaal chocolade-ei met een aspergesteker open te klieven. Uit het ei kwamen asperges van de hoogste kwaliteit tevoorschijn.

Grondwater

Braakhekke geeft aan dat het grondwater bepalend is voor de kwaliteit en de smaak van de asperges.

Nederlandse asperges

Ook verbaast Braakhekke zich erover dat we het hele jaar asperges willen eten: “Door de welvaart zijn we zo verwend dat we het hele jaar door alles willen eten. Waarom moeten we aardbeien met kerst eten, of asperges uit Peru en Chili? Waarom zijn die paar weken in Nederland dat de asperges geteeld en gegeten kunnen worden, niet voldoende? Dat maakt het toch eigenlijk juist heel leuk en spannend.”

Asperges in kistje

Angst voor asperges

Braakhekke verklaart verder waarom asperges – ondanks alle promotie – bij het grote publiek niet populair zijn: “De reden hiervoor is een soort angst. We leven in een a-culinaire cultuur. We zijn geen Belgen, we zijn geen Fransen. Wij zijn gewoon pure Nederlands met onze eigen kwaliteit en daar hoort die angst gewoon bij. Ik heb zoveel huisvrouwen gesproken die het niet aandurven om asperges te koken. Maar dat hoeft niet, want asperges zijn zo simpel om te bereiden.”

Asperges bereiden volgens Braakhekke

Hoe maakt Braakhekke zelf asperges klaar? “Zorg ten eerste dat je goede asperges koopt. Je ziet vaak kistjes asperges liggen in de volle zon. Koop die nou niet! Een goede asperge is vochtig van buiten. Als je ze langs elkaar wrijft dan gaan ze zingen. Als je ze koopt moeten ze dus vochtig zijn en je moet ze ook bewaren in een vochtige doek. Hierna ga je ze dun schillen. Begin drie centimeter onder het kopje. Zorg in ieder geval dat je het kopje niet raakt. Als ze geschild zijn dan hou ik die schillen apart. Daar maak ik een fond van, door ze te laten trekken in water. Hierna verwijder ik de schillen en kook ik de asperges vier minuten vol in het vocht van de schillen. Vervolgens zet ik het vuur uit, doe ik de deksel op de pan en laat ik de asperges 15-20 minuten gewoon betijen. En dan zijn ze eigenlijk precies zoals ze moeten zijn. Daar is toch niets moeilijks aan! Hierna een klont boter erbij en een heerlijk ei. Misschien wat ham en dan heb je de maaltijd van je leven. Zorg wel dat je het met liefde doet, want zonder liefde gedijt geen enkel gerecht. De asperge, het witte goud, heeft die liefde gewoon nodig! De asperge heeft een prachtige verfijnde smaak. Het is een van de allermooiste en chicste groente die we in Nederland hebben.”

Aspergeproeverij

De opening werd afgesloten met een aspergeproeverij, waarbij de volgende gerechtjes werden geserveerd:

***
Gemarineerde asperges met een canneloni gevuld met aspergemousse
***
Lauwarme asperges met een creatie van heilbot en Hollandse garnalen
***
Gefrituurde asperges met gegrilde Sint Jakobsschelp
***
Asperges met kalfswang en kruidensaus
***
Mille-feulle van asperge, lamsfilet, venkelschuim en truffelaardappel
***
Traditioneel gekookte asperges met Livar ham en botersaus
***

De geserveerde wijn was een Pinot Blanc uit 2009 – Vin d’Asperges – Gustave Lorentz – AC Alsace.

Gerechten met asperges

Meer informatie over asperges

Zie voor meer informatie over Asperges, het uitgebreide artikel van Foodish over asperges.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *