Webshop Bonativo

Webshop voor lokale producten

Recentelijk is webshop Bonativo.nl gelanceerd. Een webshop met als focus producten van onafhankelijke lokale producenten. Hier wil ik natuurlijk meer van weten.

Bonativo.nl heeft als pay-off: unieke en lokale producten – dagelijks vers. Ze zijn in Nederland gestart met producten van lokale Amsterdamse producenten. Het aanbod loopt uiteen van brood, vlees tot snacks en snoep. Niet alles is trouwens in Amsterdam geproduceerd. Zo zien we bijvoorbeeld biefstuk van Dutch Angus in de webshop. Dit komt niet uit Amsterdam en heeft het kenmerk “lokaal geproduceerd”. Op dit kenmerk kan je trouwens wel netjes filteren in de webshop.

Bonativo uitleg producent

Aanbod
Het aanbod is nog beperkt, maar het lijkt er op dat de producten en producenten met zorg zijn geselecteerd. Bij elk product vind je dan ook een uitgebreide beschrijving over de afkomst en over de producent. Dat vind ik erg positief omdat dit bijdraagt aan de bewustwording: weet wat je eet en weet waar het vandaan komt!

Vragen aan de initiatiefnemer

Christian Eggert van Bonativo
Christian Eggert van Bonativo

Ik zoek contact met initiatiefnemer Christian Eggert en stel hem een aantal vragen:

Op jullie site lees ik: “Wij hebben een lijst met criteria waar al onze leveranciers aan moeten voldoen, met onder andere duurzaamheid en transparantie.” Kunnen jullie mij die lijst sturen?

Wij hebben er expliciet voor gekozen geen standaardlijst met criteria te hanteren. Het belangrijkste voor ons is dat potentiële partners met liefde voor het vak producten van unieke kwaliteit maken. Daarbij moet er een goed contact met deze partners zijn. We gaan bij welke producent langs om ze te leren kennen voordat we besluiten om met samen te werken. Er wordt per individuele producent gekeken naar de mogelijkheid om samen te werken.’

Wat verwachten jullie van Nederland?

De groei die we in Berlijn en Londen zien is veelbelovend voor Bonativo Amsterdam. De Amsterdamse cultuur is staat uitzonderlijk open voor nieuwe ideeën en beginnende ondernemingen. Daarbij zien we een enorme interesse voor goed en lokaal eten. Dat zien we bijvoorbeeld aan het aantal food events en markten in Amsterdam. Ook het feit dat we als starter al met 75 producenten samenwerken, laat al zien dat er al een grote en groeiende voedsel gemeenschap in Amsterdam is. We zijn hier erg enthousiast over en geloven dat dit ons zal helpen in de groei van onze onderneming.’

Overwegen jullie ook een fysieke winkel te openen?

Nee niet op dit moment.

Jullie concentreren je nu op Lokale Amsterdamse producten. Gaan jullie dat uitbreiden?

Uiteraard is ons model mogelijk te realiseren in andere Nederlandse steden, maar op dit moment concentreren we ons op Amsterdam. Waar we ons op dit moment op focussen zijn nieuwe potentiële partners, het versterken de relatie met onze huidige partners, ons klantenbestand uitbreiden en echt deel uit te gaan maken van de lokale voedsel gemeenschap in Amsterdam.

Hoe vers is het brood als ik het in jullie webshop bestel?

Het brood wordt op de ochtend van levering gebakken door de bakker in kwestie, naar ons toegebracht of door ons opgehaald, en diezelfde dag nog geleverd. Het is dus dagvers brood.

Test webshop

Ik neem de proef op de som en wil als mystery shopper een bestelling plaatsen. Ik selecteer 6 verschillende producten met een orderbedrag van € 35,99. Het minimale bestelbedrag is €30, waarbij er geen kosten in rekening worden gebracht voor bezorging. Er wordt bezorgd tussen 14:00 – 22:00 uur. Wil je een ander tijdslot, bijvoorbeeld tussen 14:00 – 16:00 dan kan dat, maar dan betaal je wel €4,90 extra. Dat is een nadeel, omdat ik de bestelling juist af wil laten leveren op mijn kantoor in Haarlem. Het zou vriendelijker zijn als er een standaard tijdslot is van bijvoorbeeld 14:00 – 17:00, zonder daar extra kosten voor te rekenen.

Vastloper
Bij het invoeren van het afleveradres loop ik vast bij de postcode. Ik krijg een foutmelding dat ze alleen bezorgen in Amsterdam. Wat irritant! Dat had ik wel eerder willen weten, want dan had ik de bestelling nniet grotendeels in hoeven voeren. Dit komt pas te laan naar voren op de website!

Bonativo niet buiten Amsterdam

Conclusie webshop Bonativo.nl

Webshop Bonativo.nl lijkt een mooi initiatief. Als de juiste uitgangspunten gelden bij de selectie van de lokale ondernemers en bij de selectie van de bijbehorende producten, dan is het een echte online toevoeging. Jammer dat niet duidelijk wordt welke criteria ze precies hanteren.

Wat tegenvalt is dat de shop nu nog beperkt is tot het aflevergebied Amsterdam. Hier ligt volgens mij een grote kans. Er zullen namelijk genoeg mensen buiten Amsterdam zijn die juist lokale producten uit Amsterdam willen bestellen! Sterker nog: dit initiatief zou mooie (kleine) lokale producenten een landelijk bereik kunnen geven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *