Wat zit er in uw eten

Wat zit er in uw eten?

Welke e-nummers zitten er in je eten en zijn ze schadelijk?

Spuitbus geslagen roomTijdens een van onze culinaire uitstapjes liepen we tegen een klein boekje aan met een grote titel: “Wat zit er in uw eten? De gids die u alerter maakt op al die E-nummers”.  Het boekje geeft een overzicht van alle E-nummers (additieven) en hun mogelijke bijwerkingen.  De schrijfster (Corinne Gouget) geeft elk additief een kleur: groen staat voor een additief dat tot heden als onschuldig wordt beschouwd,  oranje voor een additief waarover tegenstrijdige wetenschappelijke analyses bestaan en rood voor een additief dat we echt moeten vermijden omdat het een gevaar vormt voor onze gezondheid.  Met name die laatste categorie blijkt oververtegenwoordigd te zijn in het boekje.

E-nummers in eten

In het boekje lezen we interessante dingen. Zo heb ik nooit geweten dat sommige producten zoutzuur (E507) bevatten. “Zoutzuur veroorzaakt bij hoge concentraties blijvend letsel aan de ogen, verbrandingen, huidletsel en bij inwendig gebruik , aantasting van het slijmvlies van de slokdarm en de maag. Ook de ademhaling en de bloedsomloop kunnen worden aangetast.”  Verbazingwekkend vind ik het dat dit additief dan wel in sommige medische voedingen zit. 

Ook in je eigen koelkast vind je ongetwijfeld producten met de nodige e-nummers erin. We nemen de proef op de som met een bus ” Geslagen Room” van Albert Heijn:

Spuitbus geslagen room - E nummersHet product bevat weliswaar 50% minder calorieën en 64% minder vet dan gewone AH Slagroom, op gebied van de E-nummers moeten we ons gewoon zorgen maken. Wat vinden we in het boekje bij de beschrijving van de gebruikte e-nummers:

E952: Cyclaamzuur (synthetisch zoetmiddel dat uit sacharose is gemaakt en dat 30 tot 40 keer zoeter is dan gewone suiker. Dit additief heeft bij ratten in het laboratorium de zaadballen aangetast. Het schijnt kankerverwekkend te zijn en is sinds 1953 in gebruik. Het is in de VS al sinds 1970 verboden, maar wordt in Canada en overige landen nog altijd toegestaan. (Categorie ROOD)

E953: Synthetisch zoetmiddel, uit sacharose of via genetische manipulatie gemaakt. Risico’s misselijkheid en diarree. Dit additief wordt veel gebruikt. Pas op. (Categorie ORANJE)

E954: Sacharine. Het oorspronkelijke zoetmiddel dat een bittere smaak heeft en 300 keer zoeter is dan suiker. Het brengt grote risico’s op allergieën met zich mee en is zeer waarschijnlijk kankerverwekkend. De geschiedenis van dit additief is al oud. (Categorie ROOD)

E472b: Esters van Mono- en Diglyceriden van vetzuren met melkzuur. Geldt als kankerverwekkend. (Categorie ROOD)

E407: Carrageen. Natuurlijk verdikkingsmiddel en geleermiddel, gemaakt uit rood zeewier. […] In 1969 hebben studies aangetoond  dat dit additief bij proefdieren zweren in de dikke darm veroorzaakte, bloed in de urine en een afremmende groei. Het zou ook allergieën veroorzaken, het immuunsysteem verzwakken en in te grote doses, de inname van essentiële mineralen doen verminderen.  […] Volgens een onderzoek zou dit additief de vorming van kankerverwekkende gezwellen bevorden. Het zou net zo goed als rood ingedeeld kunnen worden (Categorie ORANJE)

E942: Stikstofoxidule. Drijfgas en stabilisatiemiddel. (Categorie GROEN).

Iemand nog wat slagroom in de koffie, bij zijn toetje of gebakje?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *