Stevia

Natuurlijke zoetstof Stevia veilig bevonden door de efsa

De natuurlijke zoetstof Stevia (steviol glycosides) is veilig bevonden door de European Food Safety Authority (efsa).

De efsa komt tot de conclusie dat een normale dagelijkse inname veilig  is. De bevindingen zijn door de efsa doorgestuurd naar de Europese Commissie die nu gaat bepalen of de zoetstof gebruikt mag worden binnen de Europese Unie. Wanneer dat besluit genomen zal worden is nog niet bekend.

 Stevia rebaudiana foliageDe zoetstof Stevia wordt gewonnen uit de blaadjes van de Stevia rebaudiana
(c) foto: Ethel Aardvark

 

Zoetstof Stevia

Stevia is een natuurlijke zoetstof die al eeuwen wordt gebruikt als zoetmiddel. De zoetstof wordt gewonnen uit het Stevia-plantje (Latijnse naam: Stevia rebaudiana) dat oorspronkelijk uit Zuid- en Centraal-Amerika komt. De zoetstof is 300 maal zoeter dan tafelsuiker.  Een groot voordeel van Stevia is dat het geen, of zeer weinig calorieën bevat. De zoetheid van Stevia wordt vertraagd waargenomen. Het heeft een sterke bittere smaak en een nare nasmaak. De bitterheid vermindert als stevioside gemengd wordt met suikers zoals sucrose, fructose of glucose.
 

Verboden in Europa

De Europese Commissie weigerde eerder om een vergunning voor de zoetstof af te geven. Hierdoor werd lange tijd de suggestie gewekt dat de zoetstof niet veilig was. Dat wordt nu dus door de conclusie van de efsa ontkracht.
 

Stevia in Nederland

In Nederland is Stevia (ook wel bekend onder de naam honingkruid) vrij verkrijgbaar in allerlei vormen (poeder, druppels, tabletjes, plantjes, etc.) maar mag niet als zoetstof of  voedingssupplement verkocht worden. Daar zal waarschijnlijk snel verandering in komen als de Europese Commissie de zoetstof goedkeurt.

Meer informatie over zoetstof Stevia

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *