Ze zijn er weer: de Hollandse nieuwe
Vanaf vandaag zijn ze er weer: Hollandse nieuwe. Elk jaar wordt het nieuwe haringseizoen ingeluid door de veiling van het eerste vaatje haring. Het haringseizoen markeert het begin van de zomer.
Wanneer een haring een Hollandse Nieuwe is
Volgens de wet mag een Haring pas Hollandse nieuwe worden genoemd als deze minimaal zestien procent vet bevat. Daarnaast moet de haring op “traditionele” manier worden gekaakt, gezout en worden gefileerd. Een Hollandse Nieuwe moet tussen half mei en eind juni zijn gevangen. De meeste Hollandse Nieuwe worden gevangen in een gebied dat ligt op de kruising tussen Denemarken, Noorwegen en Schotland. In Nederland eten we zo’n 85 miljoen haringen per jaar.
Kaken van Hollands Nieuwe
Kaken is het schoonmaken van de haring dat men waarschijnlijk al vanaf de veertiende eeuw op deze manier doet. Hierbij wordt met een speciaal mesje de kieuwen en de ingewanden van de haring verwijderd. Hierna wordt de haring gezouten om het te laten rijpen, waardoor de haring goed op smaak komt. Tot slot wordt de haring zo snel mogelijk ingevroren (wettelijke verplichting) waardoor de haring vrijwel het hele jaar verkrijgbaar is.
En waar komt dan dat uitje dan vandaan?
Vroeger werd veel meer zout gebruikt. Hierdoor werd ook de smaak van de haring vaak te zout. Om dit te verminderen dompelde de visboer de haring in de melk en voegde vervolgens uitjes toe om de oorspronkelijke smaak zoveel mogelijk terug te halen. Omdat haring nu wordt ingevroren, hoeft er minder zout te worden gebruikt. De uitjes zijn echter gebleven.
Maatjesharing
In plaats van Hollandse Nieuwe, heeft men het vaak ook over maatjesharing. Deze benaming is waarschijnlijk afgeleid van “maagdenharing”. Hiermee werd wellicht gerefereerd aan de jonge leeftijd van de haring. Deze bevat namelijk nog geen hom of kuit.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!