Fabulous Food Festival

Fabulous Food Festival: culinair genot in Haarlem

Dit jaar vindt in Haarlem voor de tweede keer het Fabulous Food Festival plaats. Tijdens dit tweedaagse evenement (28 en 29 mei) staan genot gemak en gezond centraal. FOODISH.nl wilde hier natuurlijk meer van weten en sprak met Alexandra Besel eigenaar van organisatiebureau Biorganised!

Het Fabulous Food Festival  wil laten zien hoe culinair genieten en duurzaam hand in hand samen kunnen gaan. Hoe is dit festival ontstaan? Alexandra: “Het festival is ontstaan vanuit een passie voor puur (h)eerlijk eten en de wens om in Haarlem en omgeving, waar een grote groep bewuste levensgenieters woont, een hippe food totaalbeleving te organiseren. De grote steden hebben al een hippe food scene. Dat heeft Haarlem met het Fabulous Food Festival nu ook. Passend bij de behoefte van velen om het verhaal achter de producten te leren kennen, heeft de organisatie ervoor gekozen, ambachtelijke producenten een platform te geven. De standhouders zijn de producent of kopen hun producten rechtstreeks bij de producent. Puur, lokaal en seizoensgebonden.”

Lekker eten en drinken is een feestje

Fabulous Food Festival - groentenWat wil Alexandra met het festival bereiken? “Het creëren van een feestje. Primair gaat het  om puur proeven, beleven en genieten! Lekker eten en drinken is een feestje. Eco food anno nu is hip, puur, verantwoord en een genot voor fijnproevers. Het Fabulous Food Festival wil laten zien hoe culinair genieten en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.”

Wat kunnen we verwachten?

“De crème de la crème van de ecofoodwereld zal tijdens het festival met hun producten aanwezig zijn. Er kan geproefd worden van de heerlijkste tapas, spetterverse sappen, verrassend ijs, de mooiste cupcakes, biologische wijnen en champagnes en uiteraard fantastische espresso’s of lattes. We hebben entertainment, laten de nieuwste ontwikkelingen zien in food (design) en de mensen kunnen workshops volgen. Tevens hebben we een uitgebreid programma voor jonge bezoekers aangezien de eerste editie liet zien dat veel gezinnen met jonge kinderen de weg naar het festival vonden.”

Vlees noch vis

Op het festival is er geen vlees en geen vis te vinden. Waarom is dat? “Dit is een bewuste keuze, geen principiële. Wij zijn hiermee een uniek en trendsettend festival in Nederland. Passend bij de vraag van de groeiende groep consumenten die niet elke dag vlees of vis willen eten, maar dan wel een mooi en lekker culinair alternatief willen, bieden wij een culinair festival waar de standhouders laten zien wat er voor (h)eerlijke mogelijkheden zijn. Daarnaast willen we de bezoekers, zowel consumenten als professionals in de foodservice, prikkelen om na te denken over wat het voedsel van de toekomst zou moeten zijn. Dit komt terug op ons innovatie plein, waar allerlei trends en ontwikkelingen in de food (design) te zien zijn. Tevens kijken we hoe we menu’s kunnen samenstellen waarin dierlijke eiwitten niet altijd de hoofdrol spelen. Kunnen we lekker en bijzonder blijven koken als we geen vlees of vis gebruiken?”

Respect voor mens, dier en milieu

TaartNeemt volgens   Alexandra de vraag naar “eerlijk en puur” eten en drinken toe? “Ja, al langere tijd zijn er vele ontwikkelingen, zowel in Nederland, als in de rest van de wereld, waarbij men vragen stelt over zowel de toevoegingen aan eten en drinken en de risico’s die dit meebrengt voor de gezondheid. Daarnaast is er sprake van  (overmatige) consumptie van dierlijke eiwitten.  Zoals bekend zorgt de (over)consumptie van dierlijke eiwitten voor een grote druk op milieu, dieren en de planeet in het algemeen.

Belangrijke hedendaagse thema’s in de food zijn Genot, Gemak en Gezond. De consument wil gezond eten, door de weeks niet langdurig in de keuken staan maar vooral genieten.
Daar speelt het festival op in: de bezoekers komen allereerst om te genieten van de heerlijkste hapjes en drankjes. Geen interesse in thema’s als milieu of de eiwitdiscussie? Dan heb je als bezoeker gewoon een culinaire topdag. Wij willen de geïnteresseerden ook laten zien wat er nu voor trends en ontwikkelingen gaande zijn in de voedingswereld, wij willen niet opvoeden of met het vingertje wijzen.”

Geen trend

taartIs als die belangstelling voor duurzaam eten niet gewoon een trend die snel zal overwaaien? “De consument wordt steeds kritischer en kiest steeds bewuster voor puur, (h)eerlijk voedsel, liefst lokaal geproduceerd en volgens de seizoenen geteeld. Dit is geen trend maar (het begin van) een omschakeling over hoe er over voedsel en de productie ervan wordt gedacht en wat men wil eten als consument.”

(C) foto’s: Willen Groeneveld

Wat: Fabulous Food Festival
Datum: 28 en 29 mei
Locatie: De Lichtfabriek, Minckelersweg 2, 2031 EM Haarlem
website: www.fabulousfoodfestival.nl
twitter: @fabfoodfestival

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *