Kip uit de römertopf
Zo maak je heerlijke kip uit de römertopf.
In mijn vorige post kon je al lezen over koken met de römertopf. In deze post laat ik je zien hoe ik mijn favoriete gerecht in de römertopf maak: kip uit de römertopf. Het gerecht is simpel, snel te bereiden, gezond en ontzettend lekker.
Ingrediënten kip uit de römertopf
Wat heb je nodig voor een hoofdgerecht voor 2 personen:
- Een römertopf en een oven
- 4-6 kipkarbonaden
- Kipkruiden en kerriepoeder (djawa)
- 1 grote prei
- 2 paprika’s (rood, groen of geel)
- 2 grote uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 1 boulionblokje tuinkruiden
- 2-3 kruidnageltjes
- 2/3 Spaanse peper
- cherrie-tomaatjes
- Kleine aardappeltjes
- Natte peperkorrels
Als je alle ingrediënten hebt, kan je aan de slag:
Ingrediënten Römertopf
Ingrediënten Römertopf
Plaats de römertopf in koud water en laat deze er minstens 10 minuten in staan. In de tussentijd kan je de groente in grove stukken snijden en de kip kruiden met de kipkruiden en de kerriepoeder. Verdeel de groente over de bodem van de schaal en leg hier de kip op. Stop de stukjes knoflook tussen de kip. Verkruimel het boulionblokje tussen de ingrediënten. Verdeel de rest van de groente rondom de kip en leg hierop de tomaatjes en de aardappeltjes. Als je de aardappeltjes helemaal bovenop doet, blijven deze droog en zullen ze uiteindelijk een heerlijk korstje krijgen.
Vol de Römertopf
Vul de Römertopf
Plaats de schaal in de oven (niet voorwerwarmen) en laat deze zo’n 75 minuten garen bij een temperatuur van 225 graden (elektrische oven). Haal hierna de deksel van de pan en laat de schaal nog 15 minuten op 225 graden in de oven staan. Hierdoor worden de aardappeltjes heerlijk krokant. Haal de schaal – pas op heet – uit de oven… en geniet…
De kip uit de Römertopf is klaar
Vandaag jullie Kip in de Römertopf gemaakt. In één woord VURUKKULUK!!!
Leuk om de site af en toe te bekijken en nieuwe dingen te ontdekken én met jullie mme te genieten op culinair gebied!!!
Groetjes, AnG
Heb vorige week het recept klaargemaakt, was wel lekker, maar ik vraag me af of je het bouillonblokje met water moet aanmaken. Het was wel erg nat.
Is het de bedoeling dat er geen zout en/of kruiden gebruikt worden over de aardappelen?
Beste Femmy, je hoeft het bouilionblokje niet te vermengen met water. Maak het blokje klein en verdeel het in de schaal. Tijdens het koken komt er veel vocht vrij van de groenten. Hierdoor ontstaat er automatisch genoeg vocht om te mengen met het blokje.
kun je ook krieltjes in de schil gebruiken ?
Beste Nicolette,
Dat is geen probleem. Als je maar niet te grote aardappels gebruikt, zodat deze voldoende gaar kunnen worden. Als je wel grote aardappeltjes wilt gebruiken, dan zou je deze ook van te voren even kunnen koken.
Groet, Rogier
Wat bedoelt u met natte peperkorrels?
Alvast bedankt voor u antwoord.
Florence Jonkman
Beste Florence,
Het zijn kleine groene peperkorrels die verkocht worden in kleine flesjes. De korrels zitten in vocht van wijnazijn en zout. Bijvoorbeeld van Carbonell. Te koop bij de meeste supermarkten.
Groet, Rogier
Romertopf opgescharreld, want mijn moeder deed daar vroeger hele vurukuluke dingen mee. Zelf nooit mee gewerkt, heel fijn dat jullie dit op de site hebben. Ik ga ff aan de slag, moet lukken, Tnx Sanne en eindresultaat zal ik melden
Als ik het voor meer personen maak is de bereidingstijd dan even lang?
Beste Ton,
Mijn ervaring is dat wanneer de schaal helemaal vol zit met vlees, het vaak iets langer duurt.
Erg smakelijk, goed recept met weinig Kcal.
Aanbeveling!!!!
Kan dit ook in de magnetron-römertoph?
Ik denk het wel alleen zal de bereidingstijd afwijken. Waarschijnlijk geeft de handleiding daar uitsluitsel over.
Groet, Rogier
kleine vraag: moet de romertopf in het midden of juist onderin de oven geplaatst worden?
Ik zet hem altijd in het midden. Niet te hoog, want als er bovenin de oven verwarmingselementen zitten, dan kan de deksel beschadigd raken als deze er vlak onder staat. Als de oven gelijkmatig warm wordt, maakt het einelijk niet zoveel uit waar de schaal staat. Hij fungeert als een oven in een oven.
ik heb vandaag 19 maart 2013 dit recept gemaakt met gemixte groenten grof gesneden dit tezamen met kip kip carbonaden in de topf gedaan en in de oven geplaatst .lekker smullen voor herhaling vatbaar
In een woord: Heerlijk en gemakkelijk te maken.
Waar worden er nog römertopfen verkocht?
Dank voor je reactie en goed om te horen dat het je bevalt. Bij veel kookwinkels kan je een Römertopf kopen, of bestellen. Daarnaast zijn er ook veel webwinkels waar je terecht kunt. Bijvoorbeeld bij Bol.com en fonq.
Goed recept, ik heb het gemaakt met een Italiaanse poelepetaat (parelhoen), de buik volgestopt met verse salie, rozemarijn en citroen. Spaanse pepers had ik niet. Niettemin was het resultaat een hemels gerecht, te meer daar de poelepetaat die we een paar weken geleden aan het spit grilden wat droog werd.
We zouden het zelfs kunnen gebruiken voor onze kookcursus in de Italiaanse zevende hemel. Grazie mille.
Voor de kookworkshops zie http://www.alsettimocielo.eu
Ik heb een romertopf tweedehands gekocht voor € 2,50
Dit recept ziet er lekker uit en ga ik zeker een keer proberen!!!!
Hallo Joys,
Gefeliciteerd met je aankoop. Laat je even weten of het is gelukt?
Groetjes, Rogier
De römertopf uit de garage gehaald na jaren, goed idee Rogier!
Ik was het helemaal vergeten om op die manier te koken.
Ik vond het wel lekker alleen een beetje saai van smaak.
En ook veel vocht kwam erbij, morgen maak ik maaltijdsoep van de rest, misschien verse rozemarijn erbij om de smaak wat sterker te maken?
Groeten Bess
Dank je wel voor je reactie Bess.Je kunt altijd de smaak versterken door b.v. de kip in te smeren met wat samba naar eigen smaak.
Ik heb sinds een paar weken een römertopf, gekocht op de rommelmarkt. Dit recept vandaag gemaakt en het was heerlijk!!! Volgens mij kun je het ook heel goed variëren met allerlei andere ingrediënten. Echt een aanrader!! Dank je wel
Leuk om te horen dat je de römertopf hebt ontdekt. Dank voor het delen van je ervaring. Groet, Rogier
Ik heb net een romertoff gekocht wat kan ik hier in maken eerst iets eenvoudigste met kip bv
Hallo Annie,
Wat leuk dat je een Römertopf hebt gekocht. het recept op deze pagina is perfect om mee te starten.
Eet smakelijk!
Groet, Rogier
deze morgen werd ik wakker en dacht: ‘zal ik mijn Römertopf nog eens uithalen!’ Trok frigo open en bekeek de inhoud…ik googlde en kwam op jouw recept. Héérlijk!!! Thanks xxx
Graag gedaan!
Hoi Rogier,
Ik heb een römertopf voor kerst gehad en wil volgend weekend dit recept uitproberen. Moeten de aardappelen rauw in de römertopf of voorgekookt?
Groetjes,
Sophie
Hi Sophie. Ik gebruik meestal voorgekookte krieltjes. Deze leg ik bovenop. De laatste 15 minuutjes haal ik de deksel van de schotel, waardoor ze mooi knapperig en bruin worden.
Groeten, Rogier
begrijp niet goed wat natte peper korrels zijn
Beste Bert, Natte peperkorrels zijn (groene) pepers geconserveerd in zout water. Vaak in kleine (glazen) potjes verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Groeten, Rogier
De vergeten Römertopf weer eebs uit de kast gehaald en dit gerecht gemaakt. Heerlijk!!
Leuk om te horen Marian. Dank voor het delen!
Groeten, Rogier
Hi Rogier, voor het eerst wil ik mijn moeders oude römertopf gaan proberen. Kippendijtjes met uien/paprika en chorizo in tomaten saus ( klinkt zo niet aanlokkelijk). Normaal gesproken bak ik de chorizo uit en dan bak ik de kip in het chorizovet aan evenals de groente. Om het vervolgens in een ovenschotel te doen. 30 min op 165C.
Kan ik dit ook zo in de töpf doen of moeten de ingrediënten rauw zijn?
Hi Edmée.. klinkt lekker wat je wilt maken. De römertopf is eigenlijk een oven in een oven, dus ik denk dat het prima gaat werken. Waarschijnlijk zal je wel moeten experimenteren met de temperatuur en de tijd. Eets makelijk! Groeten, Rogier
Kun je ook de hetelucht oven gebruiken en op hoeveel graden?
Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar Volgens ovenwinkel is het geen probleem: “De Römertopf is uitermate geschikt voor in een hete lucht oven. Van belang is dat je deze niet hoeft voor te verwarmen. Nadat je de Römertopf lang genoeg in het water hebt geplaatst en daarna hebt gevuld met ingrediënten, plaats je deze in een koude oven. Stel de gewenste temperatuur en tijd in en wacht geduldig af en laat de Römertopf samen met de oven z’n werk doen.” Bron: https://ovenwinkel.com/Veel-gestelde-vragen-over-de-Romertopf
hoe dien ik dit op
Direct vanuit de schaal, of verdeel het over de borden van je gasten. Eet smakelijk.