Fietstocht- Rungis

Dagje Westland

Horeca versspecialist Rungis organiseerde voor koks een fietstocht langs Dutch Specials telers in het Haagse Westland. FOODISH.nl ontving ook een uitnodiging en stapte samen met de koks op de fiets. Wat kwamen we onderweg tegen?

Tomatoworld

Een mooiere dag hadden wij ons niet kunnen wensen: een strakblauwe lucht helderblauw en een heerlijk zonnetje. Onze tour begon bij Tomatoworld in Honselersdijk. Dit is een educatiecentrum met een demonstratiekas waar 80 verschillende tomatenrassen groeien. Het doel van het centrum is om de bezoekers te informeren over de wereld van de glastuinbouw. Er wordt veel onderzoek gedaan om kassen energiezuinig te laten worden. De verwachting is dat kassen in 2030 energie opleveren in plaats dat ze energie verbruiken.

Tomaten in de kas

In het bezoekerscentrum zien we een verscheidenheid aan tomaten. Ik had vooraf geen idee dat tomaten in zoveel verschillende kleuren, maten en vormen bestaan. Van kleine gele Tomberrys tot de zeer grote Arawak. De smaak verschilt enorm van soort tot soort. Indrukwekkend en zeer smakelijk, want we konden naar hartenlust proeven.

tomaatjes
Verschillende soorten tomaten

Meest verkochte groenten
Wat wordt het meest verkocht

Hommels

We gaan meteen de kas in en krijgen uitleg over de wereld van de tomaat. De tomaten worden gekweekt op kokosschillen en steenwol. Zeer interessant is het verhaal van de bestuiving. Er worden hommels ingezet voor het bestuiven van de tomaten. Voor elke hectare zijn 4 hommelvolken actief. Er worden hommels gebruikt en geen bijen. Als een bij buiten de kas iets lekkers ontdekt, haalt hij de anderen waarna deze dan teveel buiten de kas actief zijn. Hommels hebben niet zo’n signaleringssysteem. Daarnaast leggen hommels geen voorraden aan, waardoor deze dagelijks op pad moeten.

Hommels
Hommels zorgen voor de bestuiving

Biologisch gewasbestrijding

In deze kas wordt gewerkt met biologisch gewasbestrijding. Dat betekent dat voor elk “fout” beestje een ander beestje ingezet wordt voor bestrijding. Zo kan de geduchte witte vlieg bijvoorbeeld bestreden worden met een sluipwesp, of met de roofwant. Alleen als er een zieke plant is en de “beestjes” niet meer ingezet kunnen worden, dan gebruiken ze lokaal een ander bestrijdingsmiddelen.

Beestjes bestrijden beestjes
Beestjes bestrijden beestjes

Boven in de kas hangen gele plakstrippen. De “foute” beestjes worden hierdoor aangetrokken en blijven vastzitten aan de tape.

Boven in de kas
Gele plaklinten als bestrijdingsmiddel

Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck

Teler Patrick Franken van Vitapep is onze gids en fiets met ons door het Westland. We fietsen langs diverse gebieden met imposante kassen. Nieuwe en oude complexen. Het Wesland is een van de grootste glazen steden ter wereld.

Volgende stop: Historische Druivenkwekerij de Sonnehoeck. Hier worden nog op ambachtelijke wijze druiven geteeld. Het complex is perfect onderhouden en er zijn veel historische elementen, zoals oude kassen, een ketelhuis met schoorsteen, een watertoren, een fruitmuur en schitterende oude moerbeibomen. Jan van Geest vertelt gepassioneerd over het bedrijf en de druiven: “Als de druifjes gaan groeien, worden deze in het beginstadium gekrent door dames tussen de 70 en de 80. De overtollige besjes worden dan verwijderd. Deze dames zijn eigenlijk de architecten van de druiven. Veel telers kwamen in de verleiding om te weinig te krenten, wat werd aangeduid als te krenterig”.

Het ontstaan van de kas

Zeer interessant is het ontstaan van de kassen. Dit begon met een fruitmuur die warme opsloeg. Hierna plaatste iemand (per ongeluk?) een raam schuin tegen de muur, waardoor eigenlijk de eerst kas ontstond. Deze opzet werd breder gemaakt, waardoor de “lessenaar” ontstond, gevolgd door de A-Kas, de kopkas en de kniekas. Volgens Van Geest is de kas geen Nederlandse vinding, maar komt deze oorspronkelijk uit België.

Ontstaan kassen
Van Gees vertelt over het ontstaan van de kas.

Westlands Museum

Hierna stapten we weer op de fiets op weg naar het Westlands Museum. In dit museum wordt een mooi beeld geschetst van het ontstaan van het Westland. Ook de evolutie van de kas is hier weer zichtbaar. Er staan verschillende modellen die ook echt in gebruik zijn. Deze staan in een schitterende historische tuin die perfect is onderhouden. Hierna vertelt een van de telers over aubergines en courgettes. De vraag naar deze groenten is oorspronkelijk ontstaan door de gastarbeiders. Later is de vraag toegenomen door mensen die terugkwamen van een zonvakantie die thuis ook wilden gaan koken met de groenten.

Westlands museum
Historische tuin Westlands Museum

Boot Westland
Een van de boten die men vroeger in het Westland gebruikte voor de af- en aanvoer.

Sweet Point

De rondleiding werd afgesloten bij Sweet Point. Hier worden puntpaprika’s geweekt. Helaas konden we de kas zelf niet in, maar achter het glas zien we de zoete puntpaprika’s hangen. De dames vertellen ondertussen het verhaal. In tegenstelling tot een gewone “blokpaprika” is de puntpaprika veel zoeter en zachter van smaak. Het groeiproces duurt langer dan een “normale” paprika.

Slecht imago

Het wordt tijdens de tour duidelijk dat de Nederlandse glastuinbouw een slecht imago heeft. Het is een onderwerp dat telkens ter sprake komt. De telers geven aan dat zij zoveel mogelijk met biologisch bestrijdingsmiddelen werken, maar dat het publiek denkt dat er veel gif wordt gebruikt. Ook de regelgeving zou krom zijn. Wat in Amerika Biologisch heet, mag in Nederland niet zo worden genoemd. Een van de telers steekt de hand in eigen boezem en geeft een verklaring voor het minder goede imago: “De sector heeft een marketingsprobleem, waardoor het publiek niet goed is geïnformeerd”.

Ik ben geen expert en ik heb maar bij een paar bedrijven in het Westland naar binnen mogen gluren, maar wat ik zag maakte een positieve indruk. Liefde voor het vak, passie voor het product en respect voor het proces. Of dat representatief is voor de gehele Nederlandse sector durf ik niet te zeggen. Dat is een interessant onderwerp waar ik ongetwijfeld nog op terug zal komen.

Meer informatie

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *