Groene aspergetips uit Peru

Uit welk land komen jouw groenten en fruit?

Dankzij wetgeving is het verplicht om bij groenten en fruit op het etiket het land van herkomst te vermelden. Dat geeft je als consument veel informatie. Vervolgens is het een interessante discussie of je met deze informatie iets zou moeten doen.

Waar komt jouw groenten en fruit vandaan?Veel producten – met name fruit – groeien niet in Nederland en daarom is het logisch dat het wordt geïmporteerd. Maar hoe zit het met producten die zowel in Nederland als in het buitenland worden geproduceerd? Wat koop je als je de keuze hebt tussen appels uit Nederland, Frankrijk of Chili? En kies je uien uit Nederland, of ga je voor zoete uien uit Peru?

In die gevallen kies ik zoveel mogelijk voor de lokale producten. Dat is goed voor de Nederlandse voedselproducenten en beter voor het milieu, omdat het product in zo’n geval geen onnodig lange reis hoeft af te leggen. De keuze is niet moeilijk: je hoeft alleen maar op het etiket te kijken.

Seizoensgeboden producten

Traditionele seizoensgebonden producten zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. Vroeger aten we asperges alleen tijdens het aspergeseizoen, maar nu willen we die het hele jaar door kunnen eten. Dat kan prima in december alleen komen ze dan niet uit Nederland, maar bijvoorbeeld uit Peru. Persoonlijk gaat mij dat veel te ver en in die die gevallen kies ik voor een seizoensgebonden Nederlands alternatief, want die zijn er genoeg!

Zoete uien uit Peru

Realiseer je waar je groenten en fruit vandaan komt

Ik heb aan veel mensen gevraagd of ze wel eens naar het land van herkomst op de verpakking van hun groenten en fruit kijken. Regelmatig kreeg ik het antwoord dat dit niet het geval was. Behoor je ook tot die categorie? Kijk dan de volgende keer eens naar het etiket op de verpakking van het product dat je wilt kopen. Misschien is er wel een Nederlandse variant, of zijn er ook (h)eerlijke seizoensgebonden alternatieven beschikbaar van eigen bodem.  Als we dat allemaal iets vaker gaan doen, hoeft veel minder groente en fruit onnodig de halve wereld over te reizen. En dat scheelt!

Broccoli uit Nederland

7 antwoorden
  1. jan huibers
    jan huibers zegt:

    geachte heer/mevrouw,

    ik ben fruithandelaar op de markt en enkele colega,s verkopen buitenlandse kersen voor hollanse kersen en verzieken daarmee de markt.
    wat kan ik daar aan doen ?
    graag hoor ik van u,
    groetjes Jan Huibers

    Beantwoorden
    • Rogier Mostert
      Rogier Mostert zegt:

      Beste Jan,

      Dit is natuurlijk gewoon bedrog. Zijn er geen instanties die hier op toezien die je kunt waarschuwen? Daarnaast zal de smaak waarschijnlijk ook minder zijn? Wellicht dat je dat benadrukken in jouw stand. Laat zien waar jouw producten vandaan komen. Wellicht dat mensen op basis van jouw transparante verhaal vragen gaan stellen.

      Groet,Rogier

      Beantwoorden
  2. M. Voshol
    M. Voshol zegt:

    Bij de Spar kocht ik een zak gewassen spinazie waar het land van herkomst niet op stond. Na mailcontact met Spar, zij men, dan het nog niet wettelijk verplicht is. Nu zie ik op uw site dat het wel verplicht is. Hoe zit dat?

    Beantwoorden
    • rogier
      rogier zegt:

      Dat heeft waarschijnlijk met de wijze van verpakken te maken. Zie de uitleg van het Voedingscentrum:

      “Wat wel en niet op het etiket staat, hangt af van de manier waarop het product is verpakt. De winkelier doet meestal zelf een zakje om niet-voorverpakte producten, zoals ‘kaas van het mes’. Daar hoeft minder informatie op te staan.”

      Beantwoorden
  3. Gerdien
    Gerdien zegt:

    Gisteren was ik bij de groenteboer (zo een die grote bakken onverpakte groenten en fruit heeft) ik zag er o.a. enorme winterpenen. Ik vroeg me af, hoe komen die zo enorm groot? Als ik thuis winterpenen zaai worden ze of half opgegeten door muizen, er komt een ziekte in waardoor er gaten in komen en als dat allemaal niet het geval is, zijn ze qua grootte nog steeds de helft kleiner dan die enorme winterpenen bij de groenteboer…. Krijgen ze daar meer (of Veel te veel ) kunstmest of is het wat anders? Via Internet kan ik het zo niet vinden…

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *