FOODISH.nl

Gebruik van de Nespresso Aeroccino melkschuimer – update

Nespresso Aeroccino

Al eerder schreef Foodish.nl over het schuimen van melk voor een goede cappuccino. Ook bekeken we toen de Nespresso Aeroccino. Een handig apparaatje om melk in te schuimen. Bij intensief gebruik ondervonden we toch wat problemen. Foodish nam de proef op de som en confronteerde Nespresso met onze bevindingen.
We stelden Nespresso de volgende vragen:

  1. Als we de Aeroccino 2x achter elkaar gebruiken, schuimt de tweede keer de Aeroccino slechter. Hoe komt dat?
  2. Op 1 plek op de bodem koekt vaak melk aan. Dat is lastig schoon te maken. Hoe komt het dat het daar aankoekt?
  3. Welke melk bevelen jullie aan voor het beste resultaat?

De reactie van Nespresso

Een reactie volgde snel bij monde van mevrouw Pas van de Nespresso Club. Foodish was aangenaam verrast over het antwoord. Dit was namelijk zeer uitgebreid en inhoudelijk  interessant.

1. Slechter schuim bij de tweede keer schuimen
“Als u merkt dat het toestel te vlug stopt met opschuimen, kan het helpen om tussen twee beurten de kan uit te spoelen met koel water. Dit laat het toestel toe om even af te koelen. Wanneer de interne thermostaat al warm staat, gaat de piektemperatuur sneller bereikt worden en zal de garde vroeger stoppen met draaien.”<

2. Aankoeken
“In dit geval is het voornaam er zorg voor te dragen dat de met teflon beklede binnenkant van de kan na elk gebruik schoongemaakt wordt met enkel water en een zachte doek. Schuursponsen kunnen het oppervlak beschadigen in die mate dat melkresten in de krassen achterblijven en aankoeken.”

3. De melk
“Het vetgehalte van de melk is het beste tussen 1.9 en 3 gram per 100ml. Dit kunt u nagaan op het etiket van de fles. Als u melkschuim maakt met melk met een laag vetgehalte, zal u merken dat de kwaliteit van het schuim sterk varieert. Een belangrijke bijdrage aan stevig schuim wordt geleverd door de eiwitten in de melk. Bij verse melk zijn deze al 36 uur na botteling sterk gereduceerd. De eiwitten in UHT-melk (redactie: lang houdbare melk) beginnen pas te degenereren na het openen van de verpakking. Ook bij UHT-melk zullen de eiwitten twee dagen na het openen van de verpakking sterk gereduceerd zijn. Indien u ervaart dat het melkschuim van mindere kwaliteit is, kunt u best eens nagaan of het resultaat beter is na het aanvullen van melk uit een pas geopende fles of brik. Ook melk van rond of op de versheidsdatum kan minder goed opschuimen. De melk die u aanvult is op koelkasttemperatuur, dit is, rond de 5°C. Tot slot: sojamelk kan ook een verrassend goed resultaat opleveren.”

Conclusie Nespresso Aeroccino

De Nespresso  Aeroccino blijft een handig apparaat om snel melk mee te schuimen. Uiteraard is de melk een van de belangrijkste factoren voor goed schuim. Toch blijft het irritant dat twee keer schuimen achter elkaar vaak niet goed gaat omdat het apparaat al warm is en zichzelf dan te snel uitschakelt. Ook het schoonmaken blijft lastig en het gebruik van het (verleidelijke) schuursponsje blijft daarbij taboe om erger aankoeken te voorkomen. Zie ook de eerdere post van Foodish over de Nespresso Aeroccino.

Laat Foodish.nl in de comments weten hoe jij het beste melkschuim maakt.

Mobiele versie afsluiten