FOODISH.nl

Zelf een dunne pizzabodem maken

Zelf een dunne pizzabodem maken

Hoe maak je zelf een dunne pizzabodem?

Eerder schreef  ik een post over het zelf maken van een pizza. Het deeg dat ik voor mijn eigen pizza maakte was altijd op basis van een pak broodmix van Koopmans. Dat is dus vanaf gisteren verleden tijd. Onlangs kreeg ik namelijk van mijn zwager een recept en wat tips (bedankt Rogier) om zelf goed en lekker deeg te maken. Dit was op basis van tarwebloem of “twee nullen”-bloem.

 

Ik heb het recept gevolgd, alleen ben ik voor patentbloem gegaan van korenmolen de Zandhaas.  Wat heb je nodig voor 3 pizza’s met een fantastische dunne bodem:

Week de gist in het lauwwarm water.  Maak van de bloem een berg met in het midden kuiltje. Doe hier het zout, de suiker en de olijfolie in. Voeg wat water toe en draai met je vinger langs het randje van de kuil. Hierdoor vermengt de bloem langzaam met de overige ingrediënten. Als het een beetje een massa wordt, kan je  gaan kneden. Voeg weer een beetje water toe als het een vaste massa wordt. Ga door met kneden totdat het een mooie massa is geworden en het niet meer plakt. Doe de deegbal in een ingevette bak. Leg op de bak een natte warme theedoek en laat het deeg een uur rijzen.

Haal na een uur de deeg uit de bak en leg het op bakpapier met een klein beetje bloem. Hierdoor plakt het niet teveel. Kneed het deeg nog even en verdeel de bal in 3 porties van elk 150 gram.  Rol de deegballetjes gelijkmatig uit totdat er een mooie ronde vorm ontstaat van enkele milimeters dik. Je pizza is nu klaar om te voorzien van tomatenpuree en ander lekkers. Doe niet te dik topics op de pizza, want het deeg is snel klaar. Je wilt immers dat het deeg en de ingrediënten gelijktijdig gaar zijn.

Pizzasteen

Ongeveer een uur van te voren heb ik een pizzasteen in de oven geplaatst en de oven op de hoogste stand gezet (250 graden).

Tip: schuif een stuk karton onder het bakpapier, zodat je de pizza makkelijk op kunt pakken en met bakpapier en al op de pizzasteen kunt schuiven.

Je pizza is in ongeveer 4-5 minuten klaar.  Smullen maar!

Deeg bereiden in de broodbakmachine

Als je een broodbakmachine hebt met pizzastand, dan kan je het deeg ook prima bereiden in de broodbakmachine. De machine die FOODISH.nl heeft, maakt prachtig deeg in 45 minuten.

Lees ook:

 

Mobiele versie afsluiten