De natuurlijke zoetstof Stevia (steviol glycosides) is veilig bevonden door de European Food Safety Authority (efsa).
De efsa komt tot de conclusie dat een normale dagelijkse inname veilig is. De bevindingen zijn door de efsa doorgestuurd naar de Europese Commissie die nu gaat bepalen of de zoetstof gebruikt mag worden binnen de Europese Unie. Wanneer dat besluit genomen zal worden is nog niet bekend.
(c) foto: Ethel Aardvark
Zoetstof Stevia
Stevia is een natuurlijke zoetstof die al eeuwen wordt gebruikt als zoetmiddel. De zoetstof wordt gewonnen uit het Stevia-plantje (Latijnse naam: Stevia rebaudiana) dat oorspronkelijk uit Zuid- en Centraal-Amerika komt. De zoetstof is 300 maal zoeter dan tafelsuiker. Een groot voordeel van Stevia is dat het geen, of zeer weinig calorieën bevat. De zoetheid van Stevia wordt vertraagd waargenomen. Het heeft een sterke bittere smaak en een nare nasmaak. De bitterheid vermindert als stevioside gemengd wordt met suikers zoals sucrose, fructose of glucose.
Verboden in Europa
De Europese Commissie weigerde eerder om een vergunning voor de zoetstof af te geven. Hierdoor werd lange tijd de suggestie gewekt dat de zoetstof niet veilig was. Dat wordt nu dus door de conclusie van de efsa ontkracht.
Stevia in Nederland
In Nederland is Stevia (ook wel bekend onder de naam honingkruid) vrij verkrijgbaar in allerlei vormen (poeder, druppels, tabletjes, plantjes, etc.) maar mag niet als zoetstof of voedingssupplement verkocht worden. Daar zal waarschijnlijk snel verandering in komen als de Europese Commissie de zoetstof goedkeurt.