FOODISH.nl

Uit welk land komen jouw groenten en fruit?

Groene aspergetips uit Peru

Dankzij wetgeving is het verplicht om bij groenten en fruit op het etiket het land van herkomst te vermelden. Dat geeft je als consument veel informatie. Vervolgens is het een interessante discussie of je met deze informatie iets zou moeten doen.

Veel producten – met name fruit – groeien niet in Nederland en daarom is het logisch dat het wordt geïmporteerd. Maar hoe zit het met producten die zowel in Nederland als in het buitenland worden geproduceerd? Wat koop je als je de keuze hebt tussen appels uit Nederland, Frankrijk of Chili? En kies je uien uit Nederland, of ga je voor zoete uien uit Peru?

In die gevallen kies ik zoveel mogelijk voor de lokale producten. Dat is goed voor de Nederlandse voedselproducenten en beter voor het milieu, omdat het product in zo’n geval geen onnodig lange reis hoeft af te leggen. De keuze is niet moeilijk: je hoeft alleen maar op het etiket te kijken.

Seizoensgeboden producten

Traditionele seizoensgebonden producten zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. Vroeger aten we asperges alleen tijdens het aspergeseizoen, maar nu willen we die het hele jaar door kunnen eten. Dat kan prima in december alleen komen ze dan niet uit Nederland, maar bijvoorbeeld uit Peru. Persoonlijk gaat mij dat veel te ver en in die die gevallen kies ik voor een seizoensgebonden Nederlands alternatief, want die zijn er genoeg!

Realiseer je waar je groenten en fruit vandaan komt

Ik heb aan veel mensen gevraagd of ze wel eens naar het land van herkomst op de verpakking van hun groenten en fruit kijken. Regelmatig kreeg ik het antwoord dat dit niet het geval was. Behoor je ook tot die categorie? Kijk dan de volgende keer eens naar het etiket op de verpakking van het product dat je wilt kopen. Misschien is er wel een Nederlandse variant, of zijn er ook (h)eerlijke seizoensgebonden alternatieven beschikbaar van eigen bodem.  Als we dat allemaal iets vaker gaan doen, hoeft veel minder groente en fruit onnodig de halve wereld over te reizen. En dat scheelt!

Mobiele versie afsluiten