Wat maken we vandaag… tarbot met venkel. Bij zeevishandel Waasdorp in IJmuiden hebben we in alle vroegte een hele tarbot gehaald. Alleen de kieuwen hebben we laten verwijderen. Het recept is heel simpel: 1 eetlepel venkelzaad en 1 eetlepel grof zeezout met elkaar vermengen (fijnstampen in de vijzel). Dit mengsel verdelen over de vis en in de buikholte (de vis eerst afspoelen en droogdeppen). Hierna venkeltakjes over de vis verspreiden (deze konden wij niet krijgen, dus hebben we dat achterwege gelaten) en schijfjes citroen over de vis heenleggen. Tot slot goede olijfolie over de vis sprenkelen.
Hierna 30-40 minuten in een (voorverwarmde ) oven van 200 graden. Je kunt eventueel van het braadvocht een sausje maken door er wat olijfolie en citroensap mee te vermengen. De venkel geeft het geheel een unieke (dropachtige) smaak. De vis was trouwens niet goedkoop… zo’n 17 euro (maar het was de moeite waard).
Dit recept (Rombo con finocchio) hebben we gehaald uit het boek: Jamie’s Italië.