Zelf een dunne pizzabodem maken

Zelf een dunne pizzabodem maken

Hoe maak je zelf een dunne pizzabodem?

Eerder schreef  ik een post over het zelf maken van een pizza. Het deeg dat ik voor mijn eigen pizza maakte was altijd op basis van een pak broodmix van Koopmans. Dat is dus vanaf gisteren verleden tijd. Onlangs kreeg ik namelijk van mijn zwager een recept en wat tips (bedankt Rogier) om zelf goed en lekker deeg te maken. Dit was op basis van tarwebloem of “twee nullen”-bloem.

 Werkwijze zelf een dunne pizzabodem maken

Ik heb het recept gevolgd, alleen ben ik voor patentbloem gegaan van korenmolen de Zandhaas.  Wat heb je nodig voor 3 pizza’s met een fantastische dunne bodem:

  • 1 zakje droge gist van 7 gram (worden per 3 verkocht, Dr. Oetker)
  • 320 gram tarwebloem, twee nullen-bloem, of patentbloem
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie extra vergine
  • 180 ml lauwwarm water (is ongeveer gelijk aan 180 gram)

Pizza deeg makenWeek de gist in het lauwwarm water.  Maak van de bloem een berg met in het midden kuiltje. Doe hier het zout, de suiker en de olijfolie in. Voeg wat water toe en draai met je vinger langs het randje van de kuil. Hierdoor vermengt de bloem langzaam met de overige ingrediënten. Als het een beetje een massa wordt, kan je  gaan kneden. Voeg weer een beetje water toe als het een vaste massa wordt. Ga door met kneden totdat het een mooie massa is geworden en het niet meer plakt. Doe de deegbal in een ingevette bak. Leg op de bak een natte warme theedoek en laat het deeg een uur rijzen.

Haal na een uur de deeg uit de bak en leg het op bakpapier met een klein beetje bloem. Hierdoor plakt het niet teveel. Kneed het deeg nog even en verdeel de bal in 3 porties van elk 150 gram.  Rol de deegballetjes gelijkmatig uit totdat er een mooie ronde vorm ontstaat van enkele milimeters dik. Je pizza is nu klaar om te voorzien van tomatenpuree en ander lekkers. Doe niet te dik topics op de pizza, want het deeg is snel klaar. Je wilt immers dat het deeg en de ingrediënten gelijktijdig gaar zijn.

Pizzasteen

Pizza met heerlijk dunne bodemOngeveer een uur van te voren heb ik een pizzasteen in de oven geplaatst en de oven op de hoogste stand gezet (250 graden).

Tip: schuif een stuk karton onder het bakpapier, zodat je de pizza makkelijk op kunt pakken en met bakpapier en al op de pizzasteen kunt schuiven.

Je pizza is in ongeveer 4-5 minuten klaar.  Smullen maar!

Deeg bereiden in de broodbakmachine

Als je een broodbakmachine hebt met pizzastand, dan kan je het deeg ook prima bereiden in de broodbakmachine. De machine die FOODISH.nl heeft, maakt prachtig deeg in 45 minuten.

Lees ook:

 

47 antwoorden
    • admin
      admin zegt:

      Beste Jeremy,

      Als je het deeg maakt op de beschreven manier, dan kan je de gist eerst het beste een paar minuten weken in het lauwwarme water. Maak het bergje van het deeg en voeg het zout, de suiker en de olijfolie toe. Voeg hierna wat van het water met de opgeloste gist toe. Volg de beschreven procedure.

      Als je het pizzadeeg met een broodbakmachine maakt, dan kan je direct alles mengen, als je de machine ook meteen gaat gebruiken.

      Succes.

      Groet, Rogier Mostert

      Beantwoorden
  1. jolanda
    jolanda zegt:

    Gist met water en suiker even laten weken. door de suiker gaat de gist werken. hou wel het zout uit de buurt van gist want anders is de werking weer weg!
    Foei!!!! tomatenpuree op de bodem? schaam je :-) niemand wil toch die vieze geconcentreerde opgedroogde puree zo eten zoals je op de foto ziet?
    Als je zo een lekkere bodem maakt neem dan tenminste ook de moeite om een lekkere echte Italiaanse topping te nemen. B.V
    fles tomatenpulp en kruid met wat peper, zout, bestrijk met achterkant van lepel de pizza dun in met de sugo. ( In de zomer gebruik je natuurlijk echte tomaten en maak je daar sugo van) . daaroverheen mozzarella in stukjes. Besprenkel de randen met olijfolie en bak de pizza tot kaas gesmolten en randen beetje bruin en lekker krokant zijn. daarna wat oregano en verse basillicum op je pizza en eventueel nog wat rucola of wat rauwe ham.
    Eet smakelijk

    Beantwoorden
  2. Suestra
    Suestra zegt:

    Foei foei foei Foodish…die pizza zou ik niet eten…vervang die foto met die klodders tomatenpuree snel door een mooie pizza met de nieuwe saus van Jolanda.

    Maar het deeg kan dan nog beter:
    Vervang de theelepel suiker in het deeg met een hele soeplepel honing! Acaciahoning indien vooradig, anders gewone honing.
    Dit maakt het deeg niet alleen lekkerder, maar ook beter bewerkbaar.
    Buon appetito!

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:

      De truc van de pizzasteen is dat deze ontzettend heet wordt, waardoor je pizza in ongeveer 4-5 minuten gaar is. Het kan natuurlijk ook zonder pizzasteen, maar dan zal het langer duren. De exacte tijd is ook afhankelijk van de dikte van de bodem.

      Beantwoorden
  3. denise
    denise zegt:

    Ik heb een vraag over het koopmans pizzadeeg. Heb je een hetelucht oven? Zoja.. Op welke stand zet je hem dan? Ik had dit gedaan maar de bodem was echt hard en beschuit-achtig. Dit kan niemand lekker vinden?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:

      Als je de hete luchtoven gebruik, dan verspreidt de hete lucht zich door de hele oven. Hierdoor kan je de temperatuur vaak iets lager zetten dan de “normale” electrische oven. Ik gebruik vaak een pizzasteen. Deze plaats ik in de koude oven. Hierna zet ik mijn electrische oven op 250 graden en laat de oven volledig opwarmen. Vervolgens bak ik de pizza in ongeveer 4 minuten op de pizzasteen..

      Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:

      Ik heb even gekeken of je de natuurlijke zoetstof Stevia kunt gebruiken, maar dat kan niet omdat Stevia en gist niet samen gaan. In dat geval zou het deeg niet goed rijzen. Wellicht dat iemand anders nog een tip heeft?

      Beantwoorden
  4. Iris
    Iris zegt:

    Hoi,
    Met een hetelucht over werk ik zelf ook en zet hem op 200 graden, na 10-15 minuten is de pizza altijd wel klaar, al moet ik toegeven dat ik zondag pas het recept ga proberen, maar bij mijn vorige pizza’s was dat ruim voldoende!

    Beantwoorden
  5. Brigitte
    Brigitte zegt:

    Ik moet zeggen, ik heb een bodem gemaakt van 250 gram bloem, mengen met een halve theelepel zout,
    10ml biodesem cultuur, 3el olijfolie en 140ml water,
    En ik vond hem perfect!!
    Geen suiker nodig!
    Belegd met tomaten, geitenkaas, tonijn, artisjok, olijven en paprika, zeker voor herhaling vatbaar!

    Beantwoorden
  6. Paul Meijer
    Paul Meijer zegt:

    Met een pizzasteen moet je geen laagjes, zoals bakpapier tussen deeg en steen hebben. Een pizzasteen onttrekt vocht aan het deeg en dat maakt de pizza veel knapperiger!

    Beantwoorden
  7. Rogier
    Rogier zegt:

    Hallo. Ik heb geprobeerd de deeg te maken, deed alles volgens de instructies en de deeg kreeg wel vorm maar was ongelofelijk kleverig. Hoe meer ik kneedde hoe kleveriger het werd.. Kon er niks mee! Hoe kan ik dat voorkomen/verhelpen? Dank

    Beantwoorden
  8. Aart
    Aart zegt:

    Op de pizzasteen in de bbq wordt het een lekkere dunne, knapperige bodem.. Met de Weber bbq, met bijbehorende kooltjes, wel uitkijken, de bodem wordt zwart als de steen te heet wordt (de laatste derde pizza). Minder briketten gebruiken een volgende keer. Maar dat ligt niet aan dit prima recept!

    Beantwoorden
  9. Olga
    Olga zegt:

    Ik heb het gisteren uitgeprobeerd, ik vond het een geweldig recept. Ik ben alleen nog niet helemaal uit de beste tomatensaus. Iemand nog ideeën?

    Beantwoorden
  10. Dianne
    Dianne zegt:

    Ik heb een pizzasteen gekocht en ga zondag dit recept uitproberen… Alleen wil ik graag een pizzabodem zonder beleg maken (heet foccaccia denk ik), wat je ook vooraf kan bestellen bij een Italiaans restaurant. Iemand nog tips?

    Beantwoorden
  11. toni
    toni zegt:

    Olga, voor een lekkere saus heb je hier mijn recept:
    Snipper een ui en 2 teentjes knoflook en fruit deze. Doe hier 1 blikje tomaten in blokjes bij, peper, zout, oregano, bieslook en een paar desertlepels suiker. Laat dit inkoken en dik het in met tomatenpuree. Als je denkt dat je een mooie dikte van de saus hebt pureren met de staafmixer, zodat je een mooie gladde saus hebt.
    Ik maak meestal een grote pan saus klaar en vries het per portie in.

    Beantwoorden
  12. Marco
    Marco zegt:

    Punt 10: Wil dit recept graag proberen, maar er staat:” Houdt het zout uit de buurt van de gist”. Maar wanneer moet het zout dan wel toegevoegd worden om een juiste werking te krijgen

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:

      Beste Marco, als je de procedure volgt zoals in het artikel beschreven dan gaat het zeker goed. Als je bijvoorbeeld een broodbakmachine met timer gebruikt en dan de gist en het zout vooraf samenvoegt, dan zou het mis gaan.

      Beantwoorden
  13. wilma
    wilma zegt:

    volgens recept gemaakt en naar smaak belegd.
    Een prima bodem…voor herhaling vatbaar.
    Tip
    Te koop bij jumbo Elvea polpa die pomodora,een heerlijke tomatenpulp met ui en verder zelf lekker op smaak te brengen,perfect voor deze bodem.

    Beantwoorden
  14. Elvan
    Elvan zegt:

    Kan ik dit recept ook met speltbloem of speltmeel toepassen?

    Ik zit te denken om in plaats van gewone suiker iets van een palm suiker te gebruiken, iemand hier ervaring mee?

    Beantwoorden
  15. Regi
    Regi zegt:

    heey! Ik heb nog een tip voor een goede tomatensaus. Bij de Jumbo verkopen ze blikken gepelde italiaanse tomaten. Een heerlijke saus krijg je wanneer je deze tomaten in de blender doet met een scheut chilisaus en basilicum en oregano (naar smaak toevoegen)

    Beantwoorden
  16. peter
    peter zegt:

    Net terug van de kerstmarkt. Heerlijke pizza’s weer gegeten. Flinterdunne bodem. Bovenstaand recept aan gehouden, maar dan zonder gist en zonder suiker. Met de topping erop 12 minuten op 220 graden. Perfect!

    Beantwoorden
  17. Shanti
    Shanti zegt:

    Vandaag voor het eerst zelfgemaakte pizza gemaakt! Met dit recept. Heerlijke Sugo van AH eigen merk, met uitjes, knoflook, oregano en tijm erdoorheen en dan topping. 15 min op 200 gr. In de oven. We hebben genoten, bedankt. Nooit Meer diepvries pizza voor deze familie

    Beantwoorden
  18. Ejal
    Ejal zegt:

    Ik gebruik dit recept nu al een jaar bijna wekelijks :)
    Ik doe alle droge ingrediënten bij elkaar.. Dan het scheutje olie.. En dan langzaam water erbij terwijl de keukenmachine met kneedhaak draait. 10 min kneden en dan met vochtige handdoek afdekken. Afhankelijk van de temperatuur 1 a 2 uur laten staan..

    Echt super!

    Beantwoorden
  19. Diana
    Diana zegt:

    Heerlijke pizzabodem! Ik kan niet wachten om het nog eens te maken. Ik had zelf saus gemaakt met ui, knoflook gebakken en dan tomatenblokjes uit blik, zout, peper, suiker en half kopje water koken en dit met de staafmixer fijn gemaakt en wat ingekookt.
    Voor ons bakblik kwam het uit op 2,5 pizzas dus dan maak ik de volgende keer ietsje meer voor 3 personen. Na het bakken wat rucola erover gedaan. Bedankt voor het recept, ik ben er erg blij mee!

    Beantwoorden
  20. Kamado
    Kamado zegt:

    Als je pizza steen zwart wordt aan de onderkant in je BBQ, kun je hem later op een hoog vuur gewoon schoon branden. Het is zelfreinigend.

    Ik maak mijn eigen tomaten pulp :
    Een paar cherry tomaten, wat rode wijn, verse Italiaanse kruiden, snufje zout en dit even inkoken. Eventueel kan je het zeven om de tomaten schilletjes te verwijderen. Veel lekkerder dan tomaten puree. (Maar dat is inmiddels duidelijk)

    Beantwoorden
  21. Luc
    Luc zegt:

    Een keuken oven kan geen lekkere pizza bakken, die gaat maar tot 250°max, dat is te laag voor een pizza, een pizza bak je op min 400° in 4 minuten,. Ik heb daarvoor een chatwick oven, gekocht in engeland, en elke pizza lukt…en nu de engelse pond is ingestort weer een pak voordeliger.

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] en lees daarna dit recept […]

  2. […] je daarbij de pizzabodem maakt zoals beschreven in een artikel op Foodish.nl,  kom je uit op 640 kcal per pizza en slechts 14 gram vet. Wat ons betreft is iets meer werk dan […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *