Kiprollade

Sappige kiprollade uit de oven

Een heerlijke sappige kiprollade is verschrikkelijk lekker en de bereiding is zeer eenvoudig.

Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk een goede rollade. Het liefst van scharrelvlees, zodat de kip het ook goed heeft gehad. Dit is goed voor de kip en (vrijwel altijd) ook goed voor de smaak!

Benodigdheden: +/- 500 gram (scharrel) kiprollade

Stap 1.
Verwarm de elektrische oven voor op 180 graden.

Stap 2.
Braadt de kiprollade in boter +/- 5 tot 10 minuten in een braadpan, zodat deze rondom een mooi bruin kleurtje krijgt.

Kiprollade aanbraden

Stap 3.
Plaats de rollade hierna zo’n 34 – 45 minuten in de oven. Controleer tegen het einde van de braadtijd met een kernthermometer (insteekthermometer) regelmatig de temperatuur. De rollade is klaar als het binnenste van de rollade 80 graden is.

Kiprollade gaar

Stap 4.
Haal direct de rollade uit de oven en laat deze 10 minuten rusten onder  aluminiumfolie.  Verwijder hierna voorzichtig het netje, snijdt de rollade in mooie gelijke plakken (trancheren) en dien ze op.

Serveer-tip: met gepofte aardappelen en broccoli (lekker simpel, maar erg lekker).

rogier
rogier@webmonnik.nl

Culinair blogger met een passie voor eerlijk eten. Weet wat je eet en geniet daar intens van!

7 Reacties
  • margriet
    Posted at 16:33h, 20 december Beantwoorden

    kan de kiprollade ook bevroren in de oven?

    • Rogier Mostert
      Posted at 09:46h, 31 december Beantwoorden

      Beste Margriet,

      Ik zou rauw vlees nooit bevroren verwarmen! Het beste kan je vlees uit de vriezer direct in de koelkast leggen (vergeet niet om het vlees afgedekt in een bakje of schaaltje te leggen om het vocht op te vangen). Geef het vlees hierna de tijd om rustig te ontdooien. Bereid het vlees direct als het is ontdooid.

  • annemieke
    Posted at 20:56h, 04 december Beantwoorden

    Als de oventijd voor 1 kiprollade van 500 gr 35-45 minuten is, wat wordt dan de tijd als ik 2 of zelfs 3 kiprollades wil bereiden in de oven? Ik krijg een groot gezelschap te eten nl.

    Graag zou ik advies willen.
    Bedankt voor de reactie

    Annemieke

    • Rogier Mostert
      Posted at 21:01h, 04 december Beantwoorden

      Hallo Annemieke,

      De exacte tijd is ook afhankelijk van de grootte van je rollade(s). Als je een kernthermometer hebt (zie foto in het artikel) dan kan je dit precies meten en weet je altijd dat je goed zit.

      Succes met je etentje.

      Groet, Rogier

      Groet, Rogier

  • spartaan
    Posted at 11:23h, 19 december Beantwoorden

    Geldt dit ook voor kalkoenrollade?

    maakt het nog uit of hij gevuld is?

  • Henriette
    Posted at 13:25h, 01 april Beantwoorden

    Als ik geen kernthermometer heb hoel lang moet de kiprollade dan in de oven. Graag een reactie

    • rogier
      Posted at 16:26h, 01 april Beantwoorden

      Beste Frans,

      Dat is afhankelijk van de dikte van de kiprollade en de stand van de oven. Ga uit van zo’n 30-40 minuten bij een temperatuur van 170-180 graden.

      Groet, Rogier

Schrijf een reactie